Foto: Pexels.com, Tracy Le Blanc

Hakeri, izmantojot tehnoloģiskās ievainojamības sociālajā vietnē "LinkedIn", ir piekļuvuši vairāk nekā 700 miljonu lietotāju datiem, ziņo ārvalstu mediji.

Tehnoloģiju uzņēmums "Privacy Sharks" vēsta, ka noziedznieki no sociālā tīkla ir izguvuši milzu apjomu datu un tos ir izlikuši tirdzniecībai internetā tā sauktajā "tumšajā tīmeklī." Portāls "9to5mac" raksta, ka noplūduši ir apmēram 700 miljonu lietotāju datu, kas ir apmēram 92% no visiem "LinkedIn" lietotājiem.

Hakeri, kas datus pārdod, ir izlikuši internetā vienu miljonu lietotāju datus kā paraugu, lai pierādītu savu apgalvojumu patiesību un, kā norāda kiberdrošības eksperti, dati ir īsti. Šķietami, ka noziedznieki ir izmantojuši paša sociālā medija sniegto lietotņu izstrādei paredzēto API pieeju (application programming interface - ang.v.).

Uzņēmums "LinkedIn" skaidro, ka tā datu bāzes nav uzlauztas un visi dati, ko hakeri ir ieguvuši, bija pilnībā publiski pieejami vai arī tos varēja viegli atrast. Tādējādi, kā apgalvo sociālais medijs "lietotāju privātie dati nav publicēti." Hakeri ir izmantojuši "data scraping" (datu skrāpēšanas/izguves) metodi, ko bieži izmanto datu apstrādes speciālisti, lai automatizēti apkopotu publiski pieejamos datus no, piemēram, internetā publicētām datubāzēm.

Tomēr 22. jūnijā tirdzniecībā izliktajos datos ir sastopama virkne lietotāju informācijas - vārds, uzvārds, e-pasta un reālās adreses, un virkne citu sensitīvu datu. Īpaši problemātisku situāciju dara fakts, ka dati ir no šī un pērnā gada, nevis kā citos uzlaušanas gadījumos, kad hakeri mēdz iegūt vecākus arhīvu datus.

"Jebkāda tam neparedzēta mūsu lietotāju datu izmantošana, tajā skaitā izguve skrāpējot, pārkāpj "LinkedIn" lietošanas nosacījumus. Kad kāds mēģina paņemt lietotāju datus un izmantot tos mērķiem, kam viņi nav piekrituši, mēs strādājam, lai to apturētu un sauktu viņus pie atbildības," kompānija paziņoja.

Noziedznieki nav ieguvuši paroles, bet, kā norāda eksperti, tur ir gana daudz informācijas, ko izmantot krāpniecības mēģinājumos.

Mediji atgādina, ka jau šī gada aprīlī, izmantojot šo pašu ievainojamību, hakeri ieguva apmēram 500 miljonu lietotāju datus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!