Foto: Pexels.com, Haley Black
Šobrīd mobilo datu patēriņš viesabonēšanā EEZ valstīs ir sasniedzis pirmspandēmijas laika apjomu, līdz ar to var secināt, ka cilvēki ievērojami aktīvāk dodas atpūtas un darba braucienos, sevišķi Eiropas robežās. 2022. gada jūnijā Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ) cilvēki visvairāk datus patērējuši Vācijā un Zviedrijā, bet ārpus tās – Turcijā, liecina IKT pakalpojumu sniedzēja "Bite" tīkla dati.

Salīdzinot mobilo datu patēriņa apjomu 2022. gada un 2019. gada otrajā ceturksnī, tas pārsniedz 200 000 MB. Lai gan 2022. gada otrajā ceturksnī patērētais mobilā interneta apjoms ir par 2% mazāks nekā identiskā laika periodā 2019. gadā, atšķirība ir maznozīmīga un datu patēriņš viesabonēšanā EEZ robežās kopumā ir atgriezies pirmspandēmijas līmenī.

Savukārt ārpus EEZ valstīm datu patēriņš pieaug lēzenāk. Proti, 2019. gada otrajā ceturksnī ārpus EEZ patērēti 65 448 MB mobilā interneta, bet līdzīgā periodā 2022. gadā – 45 520 MB, kas ir par 30% mazāk nekā pirmspandēmijas laikā.

Starp EEZ valstīm augstākais datu patēriņš ir Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā un Nīderlandē, savukārt ārpus tām - Turcijā, kas vienlaikus zināma kā iecienīts vasaras ceļojumu galamērķis. Augsts mobilā interneta patēriņš viesabonēšanā novērots arī Šveicē, ASV un Gruzijā.

"Ņemot vērā pandēmijas ietekmi uz ceļošanas iespējām, aizvadīto gadu laikā novērojām, ka mobilo datu patēriņš viesabonēšanā samazinās. Turpretim šī gada otrajā ceturksnī vērojams, ka iedzīvotāji aktīvi patērē datus viesabonēšanā, īpaši EEZ valstīs. Acīmredzot, cilvēki ir noilgojušies pēc iespējas ceļot, aktīvi dodoties uz dažādām Eiropas valstīm. Atsākušies arī biznesa braucieni, darba komandējumi. Tajā pašā laikā redzams, ka došanās uz tālākiem galamērķiem ārpus Eiropas vēl nav atgriezusies pirmspandēmijas līmenī. Tiesa, datu patēriņš ārpus EEZ arī turpina augt," stāsta "Bite" Korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna–Ozola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!