Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Visvairāk būtu jāuztraucas par uzbrukumiem, kurus mēs nepamanām," intervijā portālam "Delfi Bizness" Tartu jaunuzņēmumu pasākuma "Startup Day" laikā teic Igaunijas Aizsardzības spēku kiberpavēlniecības komandiera vietnieks Mihkels Tiks (Mihkel Tikk), kas ir atbildīgs par kiberoperācijām, tai skaitā militārajām. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā kiberuzbrukumu skaits Igaunijā, kā arī tās kaimiņvalstīs ir palielinājies. Uzbrukumu apjoms liecina ne tikai par kibernoziedznieku kāri iedzīvoties, bet arī noteiktu valstu vēlmi paust savu noskaņojumu attiecībā uz kādiem lēmumiem. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka uzbrucēji ir nežēlīgi un tiks izmantotas jebkuras cilvēku vājības, arī veselības problēmas, lai kibernoziedznieki iegūtu kāroto aizliegto piekļuvi.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā kiberuzbrukumu skaits Igaunijā, kā arī tās kaimiņvalstīs ir palielinājies. Uzbrukumu apjoms liecina ne tikai par kibernoziedznieku kāri iedzīvoties, bet arī noteiktu valstu vēlmi paust savu noskaņojumu attiecībā uz kādiem lēmumiem. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka uzbrucēji ir nežēlīgi un tiks izmantotas jebkuras cilvēku vājības, arī veselības problēmas, lai kibernoziedznieki iegūtu kāroto aizliegto piekļuvi.

Runājot par to, vai mums Baltijā ir savi vietējie kiberdrošības riski, Tiks atgādina, ka bijušais Igaunijas ārlietu un aizsardzības ministrs Juris Luiks (Jüri Luik) reiz teicis, ka kiberpasaulē Krievija ir ikvienas valsts kaimiņš. Protams, salīdzinot ar Eiropu, Baltijā ir noteiktas atšķirības, vērtējot kiberriskus, tomēr Krievija mēģina īstenot savas intereses ikvienā valstī neatkarīgi no tā, vai valsts tiek uzlūkota kā draudzīga vai nē. Skaidrs, ka Baltijā Krievijai ir citi mērķi nekā, piemēram, Francijā. Būtībā ikvienai valstij ir noteiktas problēmas ar citām valstīm, tomēr atšķirīgs ir skatījums, kā ar tām tikt galā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!