Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

"Inbox.lv" atvairījis visus mēģinājumus salauzt uzņēmuma infrastruktūru, pirmdienas, 16. maija, vakarā uzņēmums paziņojis savā "Facebook" lapā. Tomēr tobrīd uzbrukuma mēģinājumi joprojām notikuši.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 16. maijā, īsi pēc pusnakts, "Inbox.lv" piedzīvoja lielāko kiberuzbrukumu tā pastāvēšanas vēsturē. 00:30 notika pirmais uzbrukums, kas atvairīts plkst. 02:00. Uzbrukuma laikā nebija pieejama "web" lapa, taču mobilā vide strādāja. 04:00 notika otrais uzbrukums, tas atvairīts ap 06:00, bet nestrādāja ne tikai "web" lapa, bet arī mobilā vide. 07:00 notika trešais un vislielākais uzbrukums - nestrādāja "web" lapa, kaut mobilā vide darbojās.

Līdz ar to ap plkst. 10:00 vienai daļai lietotāju tika atjaunota pieeja, taču uzbrukums turpinājās. Ap 13:00 "Inbox.lv" bija pieejams Latvijā esošajiem lietotājiem, taču ārvalstīs portāls nedarbojās. Savukārt 14:15 pakalpojums bija pieejams ikvienam, lai arī uzbrukumu mēģinājumi joprojām notika.

Tas bija izkliedētais pakalpojuma atteikuma uzbrukums, ko plašāk raksturo angliskais termins DDoS (Distributed denial of service), vienam mērķim uzbrūkot ar viltus pieprasījumiem no vairākiem avotiem, kas parasti ir viena uzbrucēja kontrolēti, tādējādi panākot lielāku efektivitāti.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji aģentūrai LETA atzina, ka uzbrukums potenciāli varētu būt saistīts ar Krievijas agresīvo režīmu atbalstošā kiberhuligānu grupējuma "Killnet" aktivitātēm, tomēr "Cert.lv" sadarbībā ar "Inbox.lv" vēl veiks incidenta analīzi.

Krievijas izcelsmes interneta huligāni pēdējās nedēļās DDoS uzbrukumus vērsuši pret vairākām Latvijas interneta vietnēm. Tie ir diezgan vienkārši un lēti, un ar tiem ir diezgan viegli tikt galā, bet to vienkāršuma dēļ jārēķinās, ka tie var būt ilgstoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!