Indija līdz šā gada beigām uzstādīs 50 megavatus spēcīgu saules elektrostaciju, kas atradīsies uz peldošas platformas un kopumā sasniegs 1,27 miljonus kvadrātmetru lielu platību, vēsta portāls "Science Alert".

Plānots, ka peldošā platforma būs sadalīta vairākās daļās un atradīsies Keralas upē valsts dienvidrietumu daļā. No 914 kvadrātmetrus lielās platības varēs ģenerēt 20 kilovatus lielu enerģiju. Izveidotā instalācija ekoloģiski neietekmēs vidi, turklāt tā samazinās iztvaikošanu un palīdzēs saglabāt upes ūdens zemo līmeni vasarā.

Pirmo elektrostaciju, ko izstrādāja Indijas atjaunojamās enerģijas akadēmija, plāno nodot ekspluatācijā šā gada oktobrī. Kopumā tiks uzstādīti 290 000 dažāda izmēra paneļi, ar kuru palīdzību varēs nodrošināt elektroenerģiju vismaz 22 000 mājsaimniecību.

Projekta aptuvenās izmaksas ir 64-72 miljoni ASV dolāru (46-52 miljoni eiro).

Šis nav pirmais tamlīdzīgais projekts. Pēc 2011. gada Fukušimas atomelektrostacijas katastrofas Japāna pagājušajā gadā izstrādāja lielāko saules elektrostaciju uz ūdens, sākot savu virzību uz ekoloģiski tīru enerģijas iegūšanu.

Pētījumi liecina, ka saules enerģijas izmantošana pagājušā gadā palielinājusies par 35 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!