Foto: No uzņēmuma "Cube" arhīva
Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums "Cube" 2020. gadu noslēdzis ar līdz šim uzņēmuma vēsturē lielāko apgrozījumu, peļņu un darbinieku skaitu.

Kā norāda uzņēmumā, labais rezultāts sasniegts, pateicoties izvēlētajam sadarbības modelim ar klientiem, spējai strauji reaģēt uz ārējiem satricinājumiem un veiksmīgai darbībai eksporta tirgos.

2020. gads informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozarē kopumā esot vērtējams pozitīvi, ņemot vērā piedzīvotos satricinājumus globālās pandēmijas dēļ. Par to liecinot arī Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) informācija par nozares eksporta apjomiem pērn. Lai arī trešajā ceturksnī vērojama nozares eksporta apjomu sabremzēšanās, pirmajos divos 2020. gada ceturkšņos šis rādītājs bijis lielāks vai vismaz 2019. gada līmenī.

Arī "Cube" 2020. gada rezultātu palīdzēja sasniegt veiksmīga uzņēmuma darbība eksporta tirgos. Latvijas uzņēmums pērn sniedza pakalpojumus klientiem Lietuvā, Igaunijā, Portugālē, Somijā, Zviedrijā un citās valstīs. "Cube" darbība eksporta tirgos veido aptuveni 20% no uzņēmuma apgrozījuma 2020. gadā.

"Lielāko apgrozījuma daļu veido ilgtermiņa klienti. Savukārt jaunie klienti pie mums vēršas tikai pēc citu klientu ieteikumiem," komentējot veiksmīgi noslēgto 2020. gadu, saka "Cube" vadītājs Ansis Šķibusts.

Kā norāda uzņēmuma vadība, strādāt veiksmīgi uzņēmumam palīdzēja pareizi izvēlēti uzņēmuma stratēģiskie attīstības virzieni. Tāpat būtisku lomu spēlēja "Cube" spēja veiksmīgi pārkārtot darba procesus, sākoties pandēmijai, un pielāgoties ar to saistītajiem ierobežojumiem uzņēmējdarbības vidē. Pateicoties tehnoloģiskajam nodrošinājumam un jau iepriekš izstrādātiem darba procesiem, uzņēmuma darbība pandēmijas dēļ nevienā brīdī netika pārtraukta.

2020. gadā "Cube" grupai izdevies pārņemt arī vairākus jau esošus projektus Latvijā atpazīstamiem uzņēmumiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nespēja sadarboties ar esošajiem pakalpojumu sniedzējiem.

2020. gadu "Cube" noslēdza 38 kolēģu sastāvā, kas ir līdz šim lielākais vienlaicīgi uzņēmumā nodarbināto cilvēku skaits.

"Ātru pielāgošanos jaunajai situācijai, pirmkārt, veicināja uzticēšanās uzņēmuma darbiniekiem. Nenoliedzami palīdzēja arī visi rīki un procesi, ko esam ieviesuši ikdienas darbā. Lieti noderēja jau pirms pandēmijas gūtā pieredze, kad daži no programmētājiem attiecīgas nedēļas dienas strādāja attālināti. Paralēli darbam ļoti centāmies arī nezaudēt ikdienas patīkamās lietas. Rīkojām kopīgus pasākumus tiešsaistē un arī vienojāmies kopējā "Cube" "Endomondo" sportiskajā izaicinājumā. Ļoti patīkams laiks bija rudens, kad uz neilgu laiku bija iespēja atgriezties birojā, lai strādātu plecu pie pleca," darba procesus uzņēmumā skaidro Šķibusts.

Ieskicējot situāciju darba tirgū kopumā, Šķibusts norāda, ka joprojām ir ļoti grūti atrast kvalificētus programmētājus. "Lai arī pēdējo gadu laikā situācija ir uzlabojusies, iztrūkums pēc šīs profesijas pārstāvjiem ir milzīgs. Lielu daļu no pieejamajiem programmētājiem paņem starptautisko uzņēmumu filiāles Latvijā, jo paveiktais darbs ir kvalitatīvs un ātrs, bet atalgojuma līmenis, salīdzinot, piemēram, ar Skandināvijas valstīm, Lielbritāniju un Šveici, ir salīdzinoši zems," saka "Cube" vadītājs.

Viņš skaidro, ka šobrīd jauno speciālistu faktiskais skaits pret pieprasījumu tirgū ir tik zems, ka jau pirmajā kursā lielākā daļa studentu teju katrā Latvijas lielākajā augstskolā uzsāk darbu kādā no sadarbības IT uzņēmumiem, tā neiepazīstot citus piedāvājumus nozarē.

"Cube" ir digitālā dizaina, konsultāciju un izstrādes uzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!