Foto: Publicitātes foto

"Digital Freedom Festival" ietvaros notikušajā diskusijā “Kāpēc globālās tehnoloģijas kompānijas izvēlas Latviju?”, kas tapa sadarbībā ar "Magnetic Latvia", kā galvenie iemesli tika minēti izdevīgie nosacījumi uzņēmējdarbības veikšanai, pieejamā infrastruktūra un talanti.

Diskusijā piedalījās dažādu uzņēmumu pārstāvji, kuri nolēmuši uzsākt uzņēmējdarbību tieši Latvijā: Kristaps Rikāns – "Ubiquity" vadītājs; Ilhans Zengins – "ShowHeroes" vadītājs; Igors Kopmans – "Dyninno Group" galvenais tehnoloģiju speciālists. Diskusiju vadīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras galvenā jaunuzņēmumu eksperte Olga Barretu-Gonsālvisa.

Pēc Rikāna domām, iespējas, ko Latvija sniedz uzņēmējiem, ir tas, ka Latvijā ir daudz talantīgu profesionāļu un inženieru, šeit ir ērta vide uzņēmējdarbībai, tostarp uzņēmumiem izdevīgi nosacījumi, viegli uzsākt uzņēmējdarbību, kā arī pastāv minimāls risks un biznesa vadīšanas izmaksas.

Video producēšanas kompānijas "ShowHeroes", kuras galvenie biroji atrodas Berlīnē, Vācijā, bet ievērojama daļa video producēšanas notiek Rīgā, vadītājs Zengins ieskicēja, ka viņa izvēle veidot sava uzņēmuma nodaļu Rīgā ir bijusi veiksmīga nejaušība. Uzņēmumam bija nepieciešams paplašināt video producēšanu, un uzņēmuma līdzdibinātājs saticis kādu latvieti, kurš ieteica Rīgu kā vietu, kur veidot biznesu, un kopš tā laika veiksmīgi darbojas šeit. Ilhans uzskata, ka panākumu pamatā ir talants, attīstītā infrastruktūra, likumdošanas bāze, Latvijas dalība ES un nelielais attālums līdz Berlīnei.

Tikmēr Kopmans, "Dyninno Group" galvenais tehnoloģiju speciālists, uzsvēra savstarpējo sakaru svarīgo lomu. Būtiski ir tas, ka transporta pakalpojumi ir viegli pieejami par saprātīgu cenu, kā arī sūtījumu izsūtīšana un pārvadājumi tiek veikti daudz vieglāk nekā citās valstīs, minot Ukrainu kā piemēru pretējam.

Paneļdiskusijā kā viens no svarīgākajiem faktoriem iezīmējās talantu pieejamības nozīme. Kļūst aizvien grūtāk atrast augsti kvalificētus profesionāļus informācijas tehnoloģiju jomā, lai gan tas nav tik grūti kā Igaunijā. Šī iemesla dēļ darba devējiem ir īpaši svarīgi pierādīt, ka viņu uzņēmums ir pievilcīga darba vieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!