Foto: Publicitātes attēli

Japānas kompānija "ispace" plāno divas pētnieciskās misijas uz Mēness 2020. un 2021. gadā, šim mērķim iegādājoties vietu diviem gaidāmajiem "SpaceX Falcon 9" raķetes lidojumiem, lai savu izpētes laboratoriju nogādātu uz Mēness virsmas. Nākotnes perspektīvā "ispace" plāno kļūt par transporta kompāniju no Zemes uz Mēnesi.

Pirmajā misijā japāņi plāno nogādāt savu kosmoskuģi orbītā ap Mēnesi. Ja tas izdosies veiksmīgi, tad uzņēmums ķersies pie savas otrās misijas realizēšanas – nogādāt savu "lunahodu" uz Mēness virsmas, kas reizē būs arī mobilā laboratorija. Šim nolūkam Īlona Maska kūrētais "SpaceX" kosmisko raķešu projekts tiks izmantots kā nesējs.

Kā preses paziņojumā norāda "ispace" vadītājs Takeši Hakamada, tad viņš, tāpat kā amerikāņu "SpaceX", uzskata, ka cilvēki var dzīvot arī ārpus Zemes. Japāņu "ispace" jau vairākus gadus savus plānus saista tieši ar Mēnesi. Savas pirmās ierīces nogādāšanai kosmosā "ispace" sāks izmēģināt 2019. gada pavasarī, bet ražot – tā paša gada vasarā.

Kompānija "ispace", kurai ir nodaļas ne tikai Japānā, bet arī Luksemburgā un ASV, investīcijās ir saņēmusi 95 miljonus ASV dolāru (81 miljonu eiro), kas esot pilnīgi pietiekami, lai nofinansētu pirmos divus lidojumus ar "SpaceX Falcon 9".

Nākotnē "ispace" plāno kļūt par loģistikas kompāniju uz Mēness, kura piegādā uz šī Zemes pavadoņa instrumentus citām kompānijām, kā arī nodrošināt ūdens rezerves uz Mēness, lai veicinātu turpmākos ceļojumus kosmosā.

Tomēr japāņu "ispace" nav vienīgie, kuriem ir tamlīdzīgi plāni attiecībā uz Mēness iekarošanu. Līdzīga iecere ir arī Izraēlas organizācijai "SaceIL", kā kosmoskuģa nosēšanās uz Mēness virsmas plānota 2019. gada pirmajā pusē. Arī tas tikšot kosmosā nogādāts ar "SpaceX" raķeti.

Interesanti, ka abas minētās privātās organizācijas bija finālisti informācijas tehnoloģiju giganta "Google" rīkotajā "Lunar X Prize" konkursā, kas paredzēja 30 miljonu dolāru grantu komandai, kura pirmā izstrādās privāto kosmoskuģi lidošanai uz Mēness. Ņemot vērā, ka neviens no dalībniekiem to nespēja paveikt līdz noteiktajam beigu termiņam (šī gada 31. martam), "Google" izsludināto grantu paturēja sev. Tomēr konkursa finālisti neapstājās un turpināja savu darbu, tādējādi jau tuvāko gadu laikā redzēsim nevienu vien privāto kompāniju, kas dodas misijās uz Mēness.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!