Foto: Publicitātes attēli
Latvijas finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums "Nordigen" ir kļuvis par vienu no pirmajiem uzņēmumiem Latvijā, kas visiem darbiniekiem izsniedz akciju opcijas. Tas nozīmē, ka darbiniekiem, tostarp jaunajiem darbiniekiem, kuri vēl tikai uzsāk darbu "Nordigen", ir iespēja kļūt par uzņēmuma līdzīpašniekiem, informē uzņēmuma pārstāvji.

Pasaules un arī Igaunijas veiksmīgāko jaunuzņēmumu pieredze rāda, ka veiksmīgas jaunuzņēmuma attīstības gadījumā darbinieki var kļūt par miljonāriem, norāda uzņēmuma pārstāvji.

"Akciju opcijas ļauj darbiniekiem būt daļai no jaunuzņēmuma veiksmes stāsta. Tādējādi komanda ir daudz motivētāka un orientēta uz kopīgu mērķu sasniegšanu. Akciju opciju pieejamība ir ļoti svarīgs faktors arī, lai piesaistītu augsti kvalificētus darbiniekus. Mēs "Nordigen" esam pārliecināti, ka izveidot nākamo vienradzi jeb miljardu vērtu uzņēmumu bez akciju opciju izsniegšanas nav iespējams," saka Roberts Bernāns, "Nordigen" līdzdibinātājs.

2020. gada decembrī Latvijā tika pieņemti grozījumi Komerclikumā un likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Likumos tika iekļauti labvēlīgāki nosacījumi attiecībā uz nodokļiem un sakārtots mehānisms kā uzņēmums ar juridisko formu SIA var piešķirt kapitāla daļu pirkuma tiesības saviem darbiniekiem. Tādējādi Latvija ir viena no tām valstīm Eiropā, kur normatīvais regulējums darbinieku akciju opciju piešķiršanai ir kļuvis īpaši pievilcīgs darba devējiem un darbiniekiem. Eiropas tehnoloģiju medijs "Sifted" Latvijas akciju opciju regulējumu pat nosauca par labāko pasaulē. Jaunuzņēmumi īpaši gaidīja šo regulējumu, jo tā ir ierasta prakse Silīcija ielejā. Tā ir arī lieliska iespēja darbiniekam redzēt sava darba augļus.

"Šeit būtu nepieciešams paskaidrot, ka akciju opcijas vēl nav daļas uzņēmumā. Akciju opciju izsniegšana ir vienošanās ar darbiniekiem, ka pēc noteikta laika viņiem būs iespēja iegādāties noteiktu daļu skaitu par noteiktu cenu. Tā ir ierasta prakse, ko esam aizguvuši un ieviesuši arī "Nordigen" no tādiem nu jau arī ārpus jaunuzņēmumu vides atpazīstamiem vārdiem kā "Revolut" un "Wise". Ieviešot akciju opcijas, šie uzņēmumi ir padarījuši savus darbiniekus par miljonāriem. Arī mēs vēlamies iet šo ceļu," paskaidro Bernāns.
Latvijas finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums "Nordigen" ir datu analītikas uzņēmums, kas nodrošina konta informācijas pakalpojumu finanšu institūcijām un tehnoloģiju uzņēmumiem 31 Eiropas valstī. Šobrīd "Nordigen" bezmaksas un maksas risinājumus izmanto vairākas Eiropas bankas, aizdevēji kā arī inovatīvi tehnoloģiju jaunuzņēmumi. "Nordigen" nodrošināt bezmaksas konta informācijas pakalpojumu regulē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.
Līdz šim "Nordigen" investīcijās ir piesaistījis 3,5 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!