Foto: Shutterstock
Pastāv pieņēmums, ka jebkurā uzņēmumā iespējams automatizēt vismaz 30% ikdienas procesu, tādējādi ievērojami samazinot darbam veltīto laiku un ekonomējot cilvēkresursus. Turklāt virtuālie darbinieki nekad neslimo, nedodas atvaļinājumā un strādā bez brīvdienām 24 stundas diennaktī. Viņi arī nepieļauj cilvēciskas kļūdas. Eksperti norāda, ka procesu automatizācija vairs nav nekāda greznība, bet gan dzīves realitāte, kas radusies nelabvēlīgās demogrāfiskās situācijas dēļ. Tādēļ pēc gadiem 10–15 bez automatizācijas iztikt nevarēs neviens.

Papīru kalni un novecojušas grāmatvedības programmas

Pirmās pazīmes, ka uzņēmumā laiks ieviest biznesa procesu automatizāciju, ir regulāras darbinieku kļūdas un pārāk ilga informācijas meklēšana darba vajadzībām. Tas nenozīmē, ka uzņēmumam vairs nebūs vajadzīgi darbinieki, viņi savu darbu turpinās, tikai atbrīvosies no tiem pienākumiem, ko var automatizēt.

Modernie vārdi "automatizācija", "robotizācija" un "mākslīgais intelekts" bieži vien rada bijību un bažas, īpaši mazākos uzņēmumos. Šķiet, ka tas prasa daudz laika un naudas, turklāt nav skaidrs, ar ko tad īsti sākt. Vispirms jāizpilda mājasdarbs – jādefinē, kas jūsu uzņēmumā ir lielākās problēmas un ko ar automatizācijas palīdzību vēlaties mainīt. Lai atrastu risinājumu, vispirms skaidri jāformulē uzdevums.

Konferencē "BiSMART", kas veltīta aktuālajām tendencēm finanšu nozarē, "Agile Finance Advisors" valdes locekle Ilze Plambaha stāstīja, ka pastāv problēmas, kas raksturīgas jebkuram uzņēmumam neatkarīgi no tā darbības sfēras. Piemēram, dokumentu kalni biroja telpās, novecojušas grāmatvedības sistēmas, liels apjoms elektronisku rēķinu, kurus grūti sistematizēt, apstrādāt un uzglabāt. "Es bieži sniedzu konsultācijas grāmatvežiem, kuri uzskata, ka lielākā problēma ir vadības atbalsta trūkums. Viņu vadītāji neredz, kurus procesus vajadzētu automatizēt. Viss ir vienkārši – automatizējot ikdienā lietotās sistēmas, strādāt kļūs vieglāk!" pamāca Ilze.

Visbiežāk uzdotais jautājums ir – ar ko sākt? Iegādāties kādu modernu datorprogrammu, izmantot mākslīgā intelekta palīdzību, vai sākt ar uzņēmuma funkciju auditu?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!