Foto: Publicitātes attēli
Ventspils Augstskolā (VeA) jau četrus gadus darbojas Viedo tehnoloģiju pētniecības centrs, kurā šobrīd strādā seši darbinieki – gan jaunie pētnieki, gan studenti no dažādām VeA fakultātēm. Šobrīd Viedo tehnoloģiju pētniecības centrā ir uzsākts darbs pie četru projektu īstenošanas, divi no projektiem ir saistīti ar medicīnas tehnoloģiju attīstību, vēsta Kurzemes televīzija.

"Jaunie zinātnieki ir gatavi un vēlas sniegt tehnoloģisko atbalstu medicīnas iestādēm, piemēram, pateicoties vienam no izstrādātajiem projektiem, ārstam ir iespēja apvienot vairākus trīsdimensiju attēlus vienā veselumā, tādējādi speciālists var labāk izprast procesus, kuri notiek pacienta organismā. Izstrādāto programmu jau var izmantot un piemērot, taču mediķi pagaidām ir maz informēti par šādu iespēju," minēts televīzijas sižetā.

Viedo tehnoloģiju pētniecības centra pētnieks Vairis Caune televīzijai atzīst, ka mediķi ir jāinformē par to, ko jaunie zinātnieki var izdarīt un kā pētniecības centrs ar savām zināšanām var palīdzēt mediķiem.

Pētniecības centrs, kā skaidro Kurzemes televīzija, ir izstrādājis arī projektu, kas ļaušot ievērojami samazināt ārsta darba laiku, piemēram, divu minūšu laikā, skenējot pacienta kāju, ortopēds var veikt pilnīgu izmeklējumu un pat veikt diagnostiku attālināti. Ķirurgs operācijas laikā programmu var izmantot tā, lai būtu iespēja apskatīt trīsdimensiju ķermeņa attēlu, neizmantojot papildu aprīkojumu.

Viedo tehnoloģiju pētniecības centra izstrādātos projektus var izmantot tādās nozarēs kā lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, izglītībā, rūpniecībā un medicīnā, kā arī vēl citur, uzskaita Kurzemes televīzija

.Šobrīd pētniecības centrā ir uzsākts darbs pie programmas, kura ļauj atpazīt vismazākās objekta kustības. Viedo tehnoloģiju pētniecības centra vadošais pētnieks Gundars Bergmanis-Korāts skaidro, ka dators atpazīst objektu un pasaka aptuveni ar kādu varbūtību notikums ir atpazīts. Šādu programmu var pielietot arī, piemēram, viedo pilsētu infrastruktūrās, atpazīstot dažādus vandalisma notikumus.

Pētniecības centra speciālisti ar savu darbu un projektiem vēlas arī paplašināt studentu redzesloku, demonstrējot to, ka tehnoloģijas, kuras sākotnēji šķiet sarežģītas, patiesībā ir saprotamas arī pirmā kursa studentiem. Tādējādi pētniecības centra darbā un dažādos projektos tiek iesaistīti arī VeA studenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!