Foto: Pexels.com, JESHOOTS.com

Tā kā tiešsaistes spēles kļūst arvien populārākas, protams, kibernoziedznieki meklē veidus, kā izmantot šo tendenci, lai pelnītu. Pagājušā gada pavasarī „Kaspersky” pētnieki noskaidroja, ka tīmekļa antivīruss ievērojami biežāk konstatē vietnes, kas izmanto spēļu tematikr, populāru spēļu un platformu nosaukumusm salīdzinājumā ar 2020. gada janvāri tā paša gada aprīlī par 54 % pieauga dienā bloķēto novirzīšanu skaits.

Pat pēc stingro ierobežojumu atvieglošanas pavasarī spēļu tematiku izmantojošo tīmekļa uzbrukumu skaits turpināja augt, 2020. gada novembrī sasniedzot nepieredzētu augstāko līmeni — gandrīz 2,5 miljonus. Pēc krituma 2021. gada sākumā tīmekļa uzbrukumu skaits atkal palielinājās, 2021. gada aprīlī sasniedzot 1 125 010, kas ir par 34 % vairāk nekā šā gada martā.

Tāpat kā pagājušajā gadā, vispopulārākā spēle, ko izmanto par ēsmu, ir "Minecraft", lai gan 2021. gada gaitā "Counter Strike: Global Offensive" neatlaidīgi min uz papēžiem "Minecraft". Turklāt 2020. gada vasarā bija vērojami lieli "Dota" izmantošanas par ēsmu uzplūdi. Visbiežāk sastopamie apdraudējumi šajās ļaunprātīgajās saitēs, kas izmanto spēļu tematiku, bija dažādi Trojas zirgi (ļaunprātīgas datnes, kas ļauj kibernoziedzniekiem darīt visu, sākot no datu dzēšanas un bloķēšanas līdz datora darbības traucēšanai) ar ļaunprogrammatūrām, kas nomaskētas par populāru spēļu bezmaksas versijām, atjauninājumiem vai paplašinājumiem, kā arī krāpšanas programmām.

"Pašlaik pasaulē ir nepieredzēti daudz spēlētāju — gandrīz 3 miljardi —, un tas ir izrādījies lielisks veids, kā atslābināties, turpinoties ierobežojumiem. Protams, tas nozīmē, ka kiberuzbrucēji joprojām interesēsies par šo nozari, un, ņemot vērā, ka arvien vairāk ļaužu spēlē spēles darba ierīcēs, tas apdraud uzņēmumu resursus. Taču spēlētāji joprojām var droši nodoties spēlēm. Viņiem tikai ir jāievēro pamata kiberdrošības paraugprakse," komentē "Kaspersky" Starptautiskās pētniecības un analīzes grupas (GReAT) Krievijā vadītāja Marija Namestņikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!