Foto: Pixabay

Hakeru uzbrukums ASV informācijas tehnoloģiju kompānijai "Kaseya" varētu būt ietekmējis līdz pat 1500 uzņēmumu pasaulē, teikts kompānijas publiskotajā paziņojumā.

"Kaseya" norāda, ka par šī uzbrukuma galvenajiem upuriem kļuvuši klienti uzņēmumiem, kuriem tas sniedz savus pakalpojumus.

Uzņēmums sniedz pakalpojumus aptuveni 40 000 kompāniju visā pasaulē.

Kiberdrošības eksperti noteikuši, ka šajā uzbrukumā cietuši uzņēmumi vismaz 17 valstīs.

Hakeri pēc kiberuzbrukuma "Kaseya" pieprasījuši 70 miljonus ASV dolāru (59 miljoni eiro) kriptovalūtā "Bitcoin" apmaiņā pret atšifrēšanas rīku.

Ierakstā tā dēvētā tumšā tīmekļa vietnē "Happy Blog" solīts pēc pieprasītās summas saņemšanas publiskot atšifrēšanas rīku, kas ļautu novērst kiberuzbrukuma sekas stundas laikā.

ASV Federālais Izmeklēšanas birojs uzskata, ka šo kiberuzbrukumu īstenojis Krievijā izveidotais hakeru grupējums, kas darbojas ar nosaukumiem "REvil" un "Sodinokibi".

Vienam no lielākajiem Zviedrijas lielveikalu tīkliem "Coop" šī kiberuzbrukuma dēļ nācies uz laiku slēgt aptuveni 800 veikalus.

Maijā "REvil" veica uzbrukumu pasaulē lielākā gaļas pārstrādātāja JBS rūpnīcām Austrālijā un Ziemeļamerikā.

Pagājušajā gadā hakeri, izmantojot izspiedējvīrusus, ieguva vismaz 18 miljardus ASV dolāru, aplēsusi kompānija "Emsisoft".

Pēdējās nedēļās šādi uzbrukumi skāruši naftas cauruļvadus, veselības aprūpes dienestus un lielas kompānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!