Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien, 6. jūlijā, pret Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) pakalpojumu infrastruktūru vērstais kiberuzbrukums ilga vairāk nekā divpadsmit stundas, informē iestāde.

Tas ir pilnībā atvairīts, un šorīt tika atjaunota piekļuve e-Identitātes un eParaksta pakalpojumiem. Šobrīd LVRTC ir nodevis visu ar uzbrukumu saistīto informāciju "Cert.lv" , kā arī uzsācis padziļinātu uzbrukuma analīzi, kas ļaus izdarīt plašākus secinājumus par uzbrukuma īstenotājiem, to mērķiem un nepieciešamajām aktivitātēm.

Kiberuzbrukumi ir kļuvuši par Latvijas digitālās telpas ikdienu. Tas, ka ir izdevies atvairīt šo uzbrukumu, nenozīmē, ka šādi uzbrukumi nav gaidāmi šodien vai turpmākajās dienās.

"LVRTC nodrošina kiberaizsardzības pakalpojumus arī virknei valsts resursu, tāpēc ir būtiski apzināties, ka kiberaizsardzība nav tikai tehnoloģisks risinājums, bet gan kompetences, pieredzes un atbildīgas rīcības sintēze visdažādākajos līmeņos, tostarp, katra darbinieka rīcība, modrība un kritiskā domāšana," uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Kā ziņots iepriekš, trešdien, 6. jūlijā pret LVRTC tehnoloģiskajiem resursiem tika vērsts apjomīgs un tehnoloģiski sarežģīts kiberuzbrukums. Laikā, kad tas tika atvairīts, daļai no lietotājiem bija nepieejama LVRTC rīku nodrošinātā elektroniskās identitātes funkcionalitāte, jo, lai mazinātu un lokalizētu uzbrukuma apjomu un potenciālo ietekmi, LVRTC ierobežoja piekļuvi atsevišķiem pakalpojumiem.

Kiberuzbrukumi eParaksta un citām tehnoloģiskajām platformām šogad ir notikuši jau vairākkārt un līdz šim tikuši veiksmīgi atvairīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!