Foto: RIA Novosti/Scanpix

Klimata mērķu sasniegšanai nākotnē būs jāsamazina dabasgāzes lietošana, pirmdien, atklājot Enerģētikas regulatoru reģionālās asociācijas rīkoto starptautisko konferenci, atzīmēja Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš uzsvēra, ka jautājumi par dabasgāzi ir būtiski, jo tās pielietojums un ražošanas apmēri pieaug, bet klimata mērķu sasniegšanai dabasgāzes lietošana nākotnē būs jāsamazina.

Tāpat Irklis minēja, ka aktuāls jautājums ir par to, kāda ir dabasgāzes industrijas un infrastruktūras nākotne.

"Mēs zinām, ka dabasgāzes infrastruktūru var izmantot ne tikai fosilajai dabasgāzei, bet arī biogāzēm, visticamāk, arī ūdeņradim, tāpēc ir ļoti interesanti dzirdēt, kāda ir nākotne dabasgāzei un varbūt ir alternatīvas infrastruktūras izmantošanai," teica Irklis, norādot, ka par šo jautājumu tiks diskutēts konferencē.

Viņš arī pauda, ka pēdējo reizi asociācijas konference Baltijā notika pirms sešiem gadiem – Tallinā, taču gan toreiz, gan arī šajā konferencē tiek runāts par tirgus integrāciju.

Vienlaikus Irklis atzīmēja, ka pirms sešiem gadiem Baltijai bija tikai viens starpsavienojums ar Somiju, bet tagad ir vēl trīs – ar Somiju, Zviedriju un Poliju, kā arī pirms sešiem gadiem Baltija gāzes tirgū bija pilnībā atkarīga no Krievijas "Gazprom", kas tagad ir mainījies.

Tāpat pirms sešiem gadiem asociācijas konferencē tika runāts par tirgus atvēršanu, kas elektroenerģijas jomā bija procesā, bet gāzes tirgū vēl nebija sācies. "Šodien mēs Baltijā vairs nerunājam par gāzes un elektrības tirgus atvēršanu, bet par to, kā adaptēt tirgu pārmaiņām – gan tām, kas notiek enerģētikas nozarē, gan tehnoloģiju pārmaiņām," teica Irklis.

Jau vēstīts, ka pirmdien un otrdien, 24. septembrī, Rīgā notiek Enerģētikas regulatoru reģionālās asociācijas rīkota starptautiskā konference. Konferencē plānots runāt par lielajām pārmaiņām elektroenerģijas un dabasgāzes nozarē pasaulē un Baltijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!