Foto: LETA

Lai padarītu pieejamākus bezontakta maksājumus, no šī gada janvāra visiem maksājumu termināļiem jeb POS Eiropas Savienībā ir jābūt ar bezkontakta tehnoloģijas funkciju. 2019. gada 1. oktobrī 77% no visiem POS Latvijā bija nomainīti uz bezkontakta, informē banka "Citadele".

Latvijā izsniegts vairāk nekā viens miljons bezkontakta maksājumu karšu, un to izmantošana arvien pieaug. Savukārt POS termināļu skaits Latvijā pēdējo trīs gadu laikā ir pieaudzis par 24%. Kopumā aptuveni 14 500 uzņēmumu saviem klientiem nodrošina iespēju norēķināties ar karti – tiešsaistē vai ar maksājumu termināli. Pēc "Citadeles" datiem, bezskaidras naudas maksājumiem draudzīgākie uzņēmumi ir ēdināšanas uzņēmumi, mazie pārtikas veikali, saimniecības preču veikali, apģērbu veikali, autoservisi un aptiekas.

"Citadeles" karšu pieņemšanas un bankomātu pakalpojumu servisu vadītājs Ivo Ansbergs norāda, ka bieži inovāciju klupšanas akmens ir tas, ka izgudroto tehnoloģiju nav iespējams izmantot ikdienā, jo pretī nav atbilstošas ierīces. Tas sabojā lietošanas pieredzi un attur no turpmākas inovatīvo produktu izmēģināšanas.

Piemēram, bankā "Citadele" bezkontakta maksājumu īpatsvars citu maksājumu veidu vidū ir pieaudzis no 18% 2018. gadā līdz 39% 2019. gadā. Vienlaikus Ansbergs teic, ka 2019. gada pirmajā pusē tirgū kopumā nedaudz samazinājās POS termināļu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!