Foto: LETA

26. aprīlī Krievijas valstij daļēji piederošais informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzējs "Rostelecom" pārtvēris datus no vairākām ārvalstu bankām, kuru vidū ir arī divas bankas no Latvijas - "Norvik" banka un "DNB Nord" banka, svētdien ziņo "Nekā personīga" (NP).

Raidījums ziņo, ka Krievijas valstij piederošajam uzņēmumam, visticamāk, ir izdevies piekļūt pie stratēģiski svarīgas informācijas, kā šīs bankas strādā. Krievijas uzņēmums to var izmantot nākotnē plānojot lielāka apjoma uzbrukumus, atzīmē NP.

26. aprīlī no piecām līdz septiņām minūtēm Krievijas uzņēmums ''Rostelecom'' panāca to, ka visi darījumi, ko vairākas bankas veica, tika slepus pārvirzīti caur Krieviju.

NP norāda, ka notikušais ir līdz šim nebijis gadījums, kad Krievijas valstij piederošs uzņēmums pārtver un nozog visu saziņu. Tiesa, raidījums pieļauj, ka, iespējams, notikušais ir tikai tests.

''Rostelecom'' datu pārtveršanu var uzskatīt par uzbrukumu, jo pārvirzītā informācija ir rūpīgi atlasīta, lai tā saturētu tikai konkrētas bankas un lielākos kredītkaršu apkalpošanas uzņēmumus "VISA" un "Master card", norāda raidījums.

Banku pārstāvji raidījumam apgalvo, ka bankas saziņai ar citiem pakalpojumu sniedzējiem izmanto šifrus un šos pārtvertos datus informācijas zagļiem nevajadzētu spēt izlasīt.

Tomēr Latvijas Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijā "Cert.lv" pārstāvji nav tik optimistiski - pat ja šifra atslēga nav atlauzta, tik un tā iegūtā informācija ir ļoti noderīga, ja nākotnē tiek gatavots kāds apjomīgs uzbrukums. Raidījums norāda, ka tas ir līdzīgi kā pirms kaujas izpētīt apvidu un noskaidrot, kur pretiniekam salikti lielgabali un cik daudz tā armijai ir kaujas lidmašīnu. Zinot šo informāciju, iespējams izplānot uzbrukuma mērogu, taktiku un mērķus, norāda NP.

Latvijā ir noteikumi, ka datu plūsmai, kas skar tā saucamo kritisko infrastruktūru, jānotiek tikai mūsu valsts tīklos. Par pārējo skaidras kārtības nav un var gadīties arī dīvainības, uzsver NP.

Savukārt Igaunijā ir izstrādāts īpašs likums, kas nosaka, ka pat banku darījumiem kibervidē maksimāli jānotiek Igaunijas ietvaros. Latvijas Aizsardzības ministrija cenšoties panākt līdzīgu regulējumu, bet pagaidām esot grūti ierobežot IT sektoru, kurā darbojas privātas kompānijas, informē NP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!