Foto: Pexels.com/RODNAEProductions

Lai gan kriptovalūtas bieži tiek kritizētas kā videi nedraudzīgas un sankcijām pakļautiem diktatoriem izdevīgas, tām ir arī savi pozitīvie aspekti. Decentralizētās digitālās monētas šobrīd palīdz gan karā ierautajiem ukraiņiem, gan "Taliban" apspiestajiem afgāņiem.

Proti, pirmās kriptovalūtas, tostarp slavenais "Bitcoin", ir ļoti elektroenerģijas kāras. To ieguvē un arī izmantošanā tiek patērēti milzu elektroenerģijas resursi, kas neizbēgami padziļina klimata krīzi visā pasaulē, jo vairumā gadījumu enerģija vēl aizvien tiek ražota, izmantojot pasauli piesārņojošos, neatjaunīgos resursus. Tāpat bieži vien tiek norādīts – tā kā šīs valūtas netiek kontrolētas un tās nevar konfiscēt vai ierobežot kā tradicionālo valūtu, tās veicina noziedzību. Piemēram, valstis, kas ir pakļautas sankcijām, tostarp Ziemeļkoreja, Irāna un Krievija, var izmantot valūtas, lai apietu Rietumu sankcijas. Minēts arī, ka mazākos mērogos kriptovalūtas ir kļuvušas par veidu, kā norēķināties par nelegāliem un krimināli sodāmiem pakalpojumiem un produktiem.

Taču, kā jau ierasts, situācija nav tik vienkārša. Pēdējos gados ir parādījušies arī pozitīvi piemēri, kā kriptovalūtas, ļaujot apiet tradicionālās finanšu sistēmas, var palīdzēt nabadzīgajiem un smagāk cietušajiem pasaules iedzīvotājiem.

Kriptovalūtu tehnoloģija pēdējā mēneša laikā ir nākusi talkā Ukrainai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!