Foto: Shutterstock

Kvalificēta darbaspēka trūkums (69% aptaujāto uzņēmumu) un jaunās tehnoloģijas, kas maina ierastos uzņēmējdarbības modeļus (65% aptaujāto uzņēmumu), ir būtiskākie riski, ar ko saskaras uzņēmumi Latvijā, tā noskaidrots "KPMG Baltics" veiktajā aptaujā "Risku vadības briedums uzņēmumos Latvijā".

Tāpat par būtiskiem uzņēmumi atzīst arī sadarbības partneru/darījumu riskus (56%) un kiberdraudus (50%).

Šajā aptaujā uzņēmumi no 10 būtiskāko risku saraksta tika aicināti identificēt tos riskus, kas patlaban ir nozīmīgākie viņu pārstāvētajam uzņēmumam.

"COVID – 19 pandēmija ir sekmējusi uzņēmumu digitālo transformāciju un jaunu tehnoloģiju ieviešanu. Taču tehnoloģijas un kvalificēts darbaspēks ir kā savienotie trauki. No vienas puses, konkurētspējas nodrošināšanai un izaugsmei uzņēmumam ir digitāli jātransformējas, ieviešot jaunus tehnoloģiskos risinājumus, no otras puses – jāpiesaista kvalificēts darbaspēks, kas šos risinājumus spēj ieviest un uzturēt. Apzinoties, ka darbaspēka resurss ir ierobežots un konkurence jauno talantu piesaistē augsta, uzņēmumiem arvien vairāk jādomā par esošo cilvēkresursu apmācību un prasmju attīstīšanu, kā arī par procesu automatizēšanu uzņēmuma darbības jomās, kurās tiek veikts rutīnas darbs," skaidro "KPMG" Latvijā partnere Evija Šturca.

Līdzīgu tendenci risku topā uzrāda arī "KPMG Global" veiktā pasaules lielāko uzņēmumu vadītāju aptauja, kurā atspoguļoto risku būtiskums ir krasi mainījies pēdējā pusgada laikā pandēmijas dēļ. Vēl gada sākumā vadītāji kvalificēta darbaspēka trūkumu (talent risk) atzina par mazāk būtisku risku, taču jau jūlijā šis risks ierindojās pirmajā vietā.

Otras būtiskākās izmaiņas pasaules lielāko uzņēmumu vadītāju topā skar piegādes ķēžu risku, kas pandēmijas ietekmē pakāpies līdz otrai vietai, un tas saskan arī ar Latvijas uzņēmumu vadītāju pausto, ka sadarbības partneru un darījumu riski ir viena no būtiskākajām risku jomām arī Latvijā. Līdzās globālajām pārmaiņām šī riska būtiskumu pastiprina arī sadarbības partneru pārbaužu veikšana, kas saistīta ar sankciju un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas regulējuma ievērošanu.

Kaut arī Latvijā vēl nepietiekami apzināta, pakāpeniski par arvien būtiskāku kļūst arī klimata un vides risku joma, kura pasaules lielāko uzņēmumu vadītāju pētījumā pandēmijas laikā tikai mazliet piekāpusies kritiskāku risku priekšā, tomēr saglabājot vietu būtiskāko risku pieciniekā. Arī Latvijā šo risku par būtisku uzskata ap 20% "KPMG" aptaujāto uzņēmumu.

Aptaujas rezultāti arī liecina, ka 83% respondentu (Latvijas uzņēmumu pārstāvji) ir vienuviet apkopojuši, aprakstījuši un novērtējuši sava uzņēmuma būtiskākos riskus (piemēram, risku reģistrā vai citā līdzvērtīgā dokumentā). Vien 65% ir izstrādāts arī būtiskāko risku mazināšanas un kontroles plāns.

Savukārt, vaicāti par sava uzņēmuma spēju pārvaldīt būtiskākos riskus 10 ballu skalā, vidēji uzņēmumi sevi novērtējuši ar atzīmi 6.

Aptauja "Risku vadības briedums uzņēmumos Latvijā" tika veikta interneta vidē 2020.gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!