Foto: Publicitātes attēli

Latvijā aiz zīmola "Apple" slēptu pikšķerēšanas uzbrukumu skaits 2019. gada pirmajā pusē skāris 13,05% "macOS" lietotāju, secināts kompānijas "Kaspersky" 2019. gada Mac lietotāju apdraudējumu pārskatā.

Lai Mac datoru, iOS pārvaldītu mobilo ierīču un saistīto tīmekļa pakalpojumu ekosistēmas lietotājus ievilinātu krāpnieciskās shēmās, pret viņiem vērstu aiz zīmola "Apple" slēptu pikšķerēšanas uzbrukumu skaits 2019. gada pirmajā pusē ir sasniedzis 1,6 miljonus.

Šis skaitlis par aptuveni 9% pārsniedz visā 2018. gadā piedzīvoto šādu uzbrukumu skaitu. Augošais populāro digitālo ierīču lietotāju skaits acīmredzami piesaista arvien vairāk kibernoziedznieku.

Lai gan macOS un mobilās platformas iOS lietotājus apdraud daudz mazāks apjoms ļaunprogrammatūru nekā platformu "Windows" un "Android" lietotājus, ar pikšķerēšanu, kas ir no platformām neatkarīgs apdraudējums, viss ir pavisam citādi. Pikšķerēšanas uzbrukumi balstās uz sociālo inženieriju, tāpēc vairumam no tiem nav nekāda sakara ar programmatūru.

"Kaspersky" pētījums liecina, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos ir ievērojami audzis un sasniedzis 1,6 miljonus tādu gadījumu skaits, kad lietotāji ir saskārušies ar krāpnieciskām tīmekļa lapām, kas par ēsmu izmanto zīmolu "Apple". Pētījuma pamatā ir apdraudējumu statistika, ko brīvprātīgi kopīgojuši "Kaspersky Security Network" lietotāji.

Visbiežāk izmantoto krāpšanas shēmu vidū ir pakalpojuma "iCloud" saskarnes atdarinājumi, kas ir paredzēti "Apple ID" kontu akreditācijas datu zagšanai. Saites uz šādiem pakalpojumiem parasti pienāk mēstulēs, kas uzdodas par e-vēstulēm no tehniskā atbalsta dienesta. Bieži vien tajās tiek draudēts bloķēt lietotāja kontu, ja viņš nenoklikšķinās uz saites.

Cita plaši izplatīta shēma ir izmantot iebiedēšanas lapas, kas cenšas pārliecināt lietotāju, ka viņa dators ir pakļauts nopietnam drošības apdraudējumam un ka šo problēmu var atrisināt tikai ar pāris klikšķiem un dažiem dolāriem.

"Lai gan formāli šīs krāpšanas shēmas nav nekas jauns, mēs uzskatām, ka "Apple" lietotājiem tās rada lielākas briesmas nekā līdzīgas shēmas, kas ir vērstas pret citu platformu, piemēram, "Windows" vai "Android", lietotājiem, jo Mac un citu "Apple" ierīču ekosistēma parasti tiek uzskatīta par daudz drošāku vidi, tāpēc lietotāji var būt mazāk piesardzīgi, kad saskaras ar viltotām vietnēm. Savukārt sekmīga "iCloud" konta akreditācijas datu zādzība var izraisīt nopietnas sekas, piemēram, ļaunprātīgs lietotājs var attāli bloķēt vai dzēst "iPhone" vai "iPad" saturu. Mēs aicinām "Apple" ierīču lietotājus pievērst lielāku uzmanību visām e-vēstulēm, kurās ir teikts, ka tās pienākušas no tehniskā atbalsta dienesta, un kurās ir pieprasīta personiska informācija vai lūgts noklikšķināt uz saites," sacījusi "Kaspersky" drošības pētniece Tatjana Sidorina.

Līdztekus pikšķerēšanas pieaugumam pārskatā ir minēti arī citu veidu apdraudējumi, kas vērsti pret macOS pārvaldītu ierīču lietotājiem.

Rezultāti liecina par dažām samērā pozitīvām tendencēm: visbiežāk sastopamie Mac lietotāju apdraudējumi ir izrādījušies nevis ārkārtīgi bīstamas ļaunprogrammatūras, piemēram, banku Trojas zirgi, bet gan reklāmprogrammatūras, kas ne vienmēr ir kaitīgas un tiek dēvētas par "potenciāli nevēlamām programmām". Lielākā daļa no tām apdraud lietotājus, pārslogojot ierīces ar nelūgtām reklāmām, tomēr dažas no šīm programmām patiesībā var izrādīties nopietnāku apdraudējumu slēpnis.

Lai ierīces būtu drošībā, "Kaspersky" iesaka:


  • izmantot macOS un visu lietotņu un programmu visjaunāko versiju;

  • izmantot tikai īstu programmatūru, kas ir lejupielādēta no oficiālām tīmekļa lapām vai instalēta no "Mac App Store";

  • sākt izmantot stipru drošības risinājumu, piemēram, "Kaspersky Internet Security", kas nodrošina uzlabotu aizsardzību gan Mac, gan PC, gan mobilajās ierīcēs.

"Kaspersky" ir starptautisks kiberdrošības uzņēmums, kas dibināts 1997. gadā. Uzņēmuma programmatūru lieto vairāk nekā 400 miljonu lietotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!