Foto: Shutterstock
Visgarākajā ".lv" domēna nosaukumā ir 63 simboli, liecina domēnu reģistra "Nic.lv" apkopotā informācija.

Domēna vārds nedrīkst būt īsāks par diviem un garāks par 63 simboliem. Vienīgais ".lv" domēns ar tik garu nosaukumu ir "domenimitavspaligsdomenavardaizvelenemmaksligointelektupasparne.lv". Kā liecina mājaslapā pieejamā informācija, tur pieejamais rīks "Domenīms" ir pirmais domēna vārdu ģenerēšanas rīks, kas veidots, ievērojot latviešu valodai raksturīgos locījumus un diakritiskās zīmes. Tas ir intelektuāls rīks, kurš izstrādāts, balstoties uz ikdienā lietoto valodu portālos, blogos, digitalizētās daiļliteratūras grāmatās, vārdnīcās un vārdu krājumos.

Tas ir pašu "Nic.lv" jeb Latvijas Universitātes (LU) Matemātikas un informātikas institūta (MII) Tīkla risinājumu daļas un LU MII Mākslīgā intelekta laboratorijas kopprojekts, lai popularizētu ".lv" domēnu, kā arī parādītu, ka atšķirībā no lielām domēnu zonām, kā ".com" un ".net", ".lv" domēnā vēl ir pieejami daudz skanīgu vārdu un vārdu savienojumu. Mājaslapa ar identisku saturu ir arī "domenimi.lv".

Nākamais garākais ".lv" domēns ar 45 simboliem nosaukumā ir "elizabetes-skaistuma-centrs-make-up-apmacibas.lv". Šajā mājaslapā iespējams pieteikties grima apmācībām.

Tālāk seko "valproateandme-epilepsijabipolarietraucejumi.lv" ar 44 simboliem nosaukumā un "valproatsunes-epilepsijabipolarietraucejumi.lv" ar 43 simboliem nosaukumā, bet mājaslapas ar šādu nosaukumu nav sasniedzamas.

Piektais garākais nosaukums, pēc "Nic.lv" pieejamās informācijas, ir "thechurchofjesuschristoflatter-daysaints.lv". Šī domēna nosaukumā ir 40 simboli, tomēr arī šī mājaslapa šobrīd nav pieejama.

LU MII Tīkla risinājumu daļa (NIC) ir augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētājs. Reģistra galvenais mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu ".lv" domēna darbību, atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!