Foto: Iveta Rozentāle
Latvijā pirmo reizi veikta Ziemassvētku dāvanu piegāde ar pilnībā attālināti vadītu bezpilota lidaparātu – dronu.

Dāvanu jeb LMT planšetu piegāde Vidzemē realizēta, sadarbojoties uzņēmumiem "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT), "SPH Engineering" un "DPD Latvija". Drona lidojums veikts ārpus tiešas pilota redzamības, un tā vadībai izmantots pieslēgums mobilo sakaru tīklam.

Kā skaidro uzņēmumu pārstāvji, šobrīd pasaulē notiekošā straujā digitālā transformācija būtiski iezīmē arī jaunu produktu un risinājumu nepieciešamību, kas nākotnē ļautu pilnvērtīgi izmantot tehnoloģiju, to skaitā dronu un mobilo sakaru sniegtās priekšrocības un iespējas. Tests, piegādājot pirmās dāvanas ar dronu, ieskicē, kā šis pakalpojums varētu izskatīties jau tuvā nākotnē.

"Drona izmantošana sūtījumu piegādei ir piemērs tam, kā tehnoloģijas kalpo cilvēkam, kam nākotnē būs arvien lielāka nozīme. Tāpēc LMT kopā ar starptautiskajiem partneriem šobrīd aktīvi strādā pie tā, lai ar mobilo sakaru tīkla palīdzību veicinātu drošu attālinātu dronu vadību ārpus redzamības zonas," stāsta LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis.

Nākotnē lielākā daļa no visiem bezpilota gaisa kuģu komerciālajiem lidojumiem varētu notikt ārpus tiešas pilota redzamības. Attālināti dronu lidojumi šobrīd nav plaši izplatīti, jo normatīvie akti drošības nolūkos paredz, ka dronus var pilotēt tikai tiešā redzamībā. Tomēr atsevišķos gadījumos, piemēram, izpētes nolūkos, kā šoreiz, var saņemt paaugstinātas bīstamības lidojuma atļauju. Mobilo sakaru tīkla pieslēgums uzlabo šādu ārpus redzamības dronu lidojumu drošību, skaidro eksperimentā iesaistītās puses.

"Sūtījumu piegāde ar dronu kļūst par gluži reālu globālu tendenci. Aizvadītā mēneša laikā esam novērojuši, ka šī tēma kļūst arvien aktuālāka. Tikmēr piegādes un mobilo sakaru tirgus dalībnieki gan pasaules, gan vietējā mērogā apvienojas, lai ieviestu bezpilota lidaparātu piegādes risinājumus. Dronu vadības programmatūra UgCS ļauj izveidot jau iepriekš noteiktu maršrutu," norāda "SPH Engineering" tehniskais vadītājs Aleksejs Dobrovoļskis.

Sūtījumi ar dronu nogādāti Siguldas sociālās aprūpes centra "Allaži" un Cēsu pilsētas pansionāta iemītniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!