Foto: Publicitātes foto
Latvijā darbību plānojis izvērst jaunuzņēmums-"vienradzis" "Deel", kas piedāvā attālinātas darbinieku nolīgšanas platformu. Tā atvieglo pastāvīgu un ārštata darbinieku pieņemšanu darbā 150 valstīs.

Saskaņā ar uzņēmuma sniegto informāciju tam šobrīd ir vairāki tūkstoši klientu dažādās pasaules vietās, tostarp tādi uzņēmumi kā "Dropbox", "Shopify" un "Coinbase". Savukārt Latvijā "Deel" aizsācis sadarbību ar "Printful" un "Printify", bet, spriežot pēc uzņēmumu atsauksmēm, šajā ziņā vēl ir, kur augt.

Kā stāsta "Deel" paplašināšanās vadītāja Centrāleiropā un Austrumeiropā Līna Lāsa (Liina Laas, fotogrāfijā), "Deel" palīdz klientiem, kas jau atraduši piemērotus kandidātus dažādās valstīs attālinātam darbam savā uzņēmumā, sakārtojot formalitātes, līdz ar to uzņēmumiem pašiem nav nepieciešamības tērēt laiku, lai iedziļinātos citas valsts darba likumos. "Klients var justies drošs, ka līgumi atbilst visām prasībām, nodokļi nomaksāti pareizi, darbiniekam tiek nodrošinātas visas tiesības un priekšrocības, kas aktuālas valstī, kurā viņš dzīvo. Mēs tikai nesen pievērsāmies Latvijas tirgum. Mums jau ir klienti, kas pērk mūsu pakalpojumus, un ir cilvēki, kas strādā Latvijā, izmantojot "Deel" iespējas, lai gan mēs vēl neesam īpaši reklamējuši savus pakalpojumus," viņa piebilst.

"Deel" pelna, izmantojot abonēšanas modeli. "Iekasējam ikmēneša maksu par darbuzņēmēju un pilnas slodzes darbinieku pārvaldīšanu. Pastāvīgi ieviešam jaunus risinājumus, lai kļūtu par vienas pieturas aģentūru – viss, kas nepieciešams, lai nolīgtu un vadītu globālo darbaspēku," paskaidro uzņēmuma pārstāve.

Pateicoties partneriem – juridisko jautājumu, grāmatvedības un nodokļu ekspertiem, "Deel" palīdz uzņēmumam izveidot, parakstīt un nosūtīt atbilstošus lokalizētus līgumus no veidņu bibliotēkas un norēķināties ar saviem darbiniekiem aptuveni 120 valūtās. Arī pats "Deel" darbojas pilnībā attālinātā formātā, un tam nav centrālā biroja, bet ir darbinieki visā pasaulē. Jaunuzņēmumu 2019. gadā dibināja Alekss Buazizs (Alex Bouaziz) un Šuo Vana (Shuo Wang), kuri satikās Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā (abi dibinātāji – fotogrāfijās).

"Mēs neesam darbinieku rekrutēšanas platforma, bet gan atbalsts uzņēmumiem noalgot darbiniekus jebkur pasaulē, pēc kā strauji pieaug pieprasījums, jo uzņēmēji ir sapratuši, ka talantu piesaiste ārpus savas valsts ir izšķirošs faktors viņu globālās konkurētspējas veicināšanā. Vienlaikus tas saistīts ar darba devēju un darba ņēmēju abpusēju izpratni, ka jebkurš darbs, ko var veikt pie datora, var būt simts procenti attālināts," skaidro Līna Lāsa.

"Tā kā Latvijas un vispār Baltijas valstu iedzīvotāju skaits ir neliels, biznesa vide saskaras ar talantu trūkuma problēmu. Tiek lēsts, ka uzņēmumi Baltijā varētu nekavējoties palielināt savu darbinieku skaitu par 20%, ja tiem būtu piemēroti kandidāti. Darbaspēka trūkuma dēļ strauji pieaug algas, un līdz šim vienīgā izeja ir bijusi pārcelt savu uzņēmumu uz ārzemēm. "Deel" atrisina šo problēmu – var pieņemt darbā cilvēkus no visas pasaules, un, tā kā mēs jau vairākus gadus strādājam attālināti, cilvēki tagad ir tam gatavi. Nav nepieciešams pārvietot cilvēkus, viņiem nav jāatsakās no savām mājām un jāatstāj citviet draugi un ģimene," stāsta uzņēmuma paplašināšanās vadītāja.

Viņa norāda arī uz to, ka darba tirgū par darbiniekiem valda liela konkurence, darbinieki sagaida ieguvumus un priekšrocības, kā arī brīvu iespēju strādāt no turienes, kur vēlas atrasties: "Tā kā tagad tiek atvērti daudzi biroji, redzam, ka cilvēki pamet darbu, ja nav iespēju strādāt attālināti. Viņi skaidri apzinās, ka var atrast darbu, ko veikt pilnībā attālināti. Saskaņā ar mūsdienu tendencēm cilvēki izvēlas jaunu dzīvesvietu, pamatojoties uz to, kur viņi vēlas dzīvot, nevis to, kur atrodas viņu darbs. Piemēram, uzņēmumiem ļoti trūkst programmatūras izstrādātāju, un šobrīd vienīgā iespēja ir tos meklēt citos tirgos."

Lai gan šobrīd vairumam "Deel" klientu esot aktuālas vidējā un augstākā līmeņa IT un tehnoloģiju vakances, pieaug interese arī par citiem speciālistiem. "Deel strādā ar visu formātu un lielumu uzņēmumiem –no tikko darbu sākušām dažu cilvēku komandām līdz korporācijām ar tūkstošiem darbinieku. Arī mūsu klientu vajadzības ir ļoti dažādas: klienti veido starptautiskas darbinieku komandas, pārvalda ārštata darbiniekus, kārto formalitātes ar savas komandas locekļiem, kuri nolēmuši pārcelties uz citu valsti," informē Līna Lāsa. Īpaši būtiski attālinātās darbinieku nolīgšanas pakalpojumi esot uzņēmumiem, kuriem nav savas pārstāvniecības valstī, kur mīt potenciālais darbinieks.

"Deel" par "vienradzi" kļuva 2021. gadā. Pēc jaunākā D sērijas finansējuma palielinājuma "Deel" tika novērtēts 5,5 miljardu ASV dolāru apmērā. Starp "Deel" investoriem ir: "Coatue", viena no lielākajām tehnoloģiju investīciju platformām pasaulē ar vairāk nekā 45 miljardu dolāru pārvaldītajiem aktīviem, "Andreessen Horowitz", "YC Continuity Fund", "Spark Capital", "Green Bay Ventures" un citi.

Pirms Buazizs un Vana apvienoja spēkus un nodibināja "Deel", Buazizs attīstīja savu jaunuzņēmumu Izraēlā, bet Vana – Ķīnā. Abiem dibinātājiem ir inženierzinātņu izglītība, un 2019. gadā viņi ar "Deel" projektu tika uzņemti akseleratorā "Y Combinator". "No šī brīža sākās strauja izaugsme, un mēs vēl tikai sākam atklāt sava uzņēmuma patieso potenciālu," raksturo Līna Lāsa.

Jautāta, vai Krievijas militārais iebrukums Ukrainā ir ietekmējis uzņēmuma darbību un attīstības plānus, viņa stāsta, ka tam ir darbinieki un darbuzņēmēji Ukrainā, Krievijā un Baltkrievijā. "Gan mūsu komandas, gan mūsu klientu situācija ir satraucoša, un mēs katru dienu meklējam risinājumus. Klienti ir ļoti noraizējušies par saviem komandas locekļiem Ukrainā. Pagaidām Ukrainā maksājumu operācijas notiek, bet, ja tomēr rodas problēmas ar bankas pārskaitījumu, mums ir alternatīvas maksājumu metodes, lai atbalstītu ukraiņus. Arī Baltkrievijā un Krievijā mums ir daudz darbuzņēmēju un darbinieku – gan mūsu pašu, gan mūsu klientu. Joprojām veicam maksājumu operācijas, taču ievērojam sankcijas. Kopš to spēkā stāšanās esam pārtraukuši apkalpot jaunus klientus no Krievijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!