Foto: DELFI

Kopš decembra sākuma aviokompāniju un privātie piloti, kā arī citi VAS "Latvijas gaisa satiksme" (LGS) klienti attālināti, izmantojot internetu, pašapkalpošanās sistēmā var piekļūt visai jaunākajai informācijai par laika apstākļiem, aeronavigācijas ierobežojumiem Latvijā un Eiropā, kā arī citiem datiem, kas nepieciešami pirmslidojuma instruktāžai, un iesniegt lidojuma plānu.

Šādu datu saņemšanu un apmaiņu nodrošina LGS integrētās informācijas sistēmas (ANOF), kas apstrādā datus un nodrošina to apmaiņu, modernizācija un paplašināšana, papildinot to ar diviem jauniem moduļiem, informē uzņēmumā.

Modernizācijā ieguldīti 260 tūkstoši eiro.

Neraugoties uz lidojumu skaita būtisku samazināšanos Covid-19 pandēmijas laikā, LGS vidēji diennaktī joprojām vada 350 lidojumus, un ANOF ir nozīmīga loma lidojumu drošuma garantēšanā, skaidro LGS.

Modulis smartIBS (Internet selfBriefing) ir kā vienas pieturas aģentūra un paredzēts privātajiem un aviokompāniju pilotiem, lai attālināti sagatavotos lidojumam – izveidotu un iesniegtu lidojuma plānu un saņemtu apstiprinājumu, vajadzības gadījumā plānu labotu un atjauninātu, kā arī iegūtu informāciju par laikapstākļiem un aeronavigācijas ierobežojumiem.

Otrs jaunais modulis smartSIS nodrošina meteoroloģiskās informācijas piegādi lietotājiem automatizētā režīmā vai pēc pieprasījuma un tās atjaunošanu ar iespēju
vizualizēt datus, nodefinēt informācijas veidus un ģeogrāfiskas zonas. Ir iespējams filtrēt, pārgrupēt un pārkonfigurēt datus pēc atrašanās vietas, veida, derīguma perioda, kā arī paziņot lietotājiem par jaunu datu pieejamību.

ANOF sistēma LGS darbojas kopš 2005. gada un vairākas reizes ir uzlabota. Pēdējā sistēmas modernizācija tika uzsākta 2017. gadā, lai nodrošinātu tās atbilstību jaunākajām starptautiskajām prasībām aviācijas nozarē, atbalstītu meteoroloģisko datu apmaiņu jaunākajā apmaiņas formātā IWXXM un apmierinātu lietotāju pieprasījumu veikt sistēmas uzlabojumus.

ANOF sistēmas izstrādātājs un piegādātājs ir Kalifornijā, ASV bāzētais uzņēmums "FREQUENTIS California Inc.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!