Foto: Publicitātes foto
ES blokķēdes risinājumu inovāciju partenrības programmā "BlockStart" Latvijas uzņēmēju radītais "Kedeon", kas nodrošina aukstuma piegādes ķēžu uzraudzības risinājumus, teju 100 uzņēmumu konkurencē iekļuvis top 10, iegūstot 20 000 eiro izstrādātā risinājuma attīstīšanai. Laikā, kad liela daļa pasaules iedzīvotāju paļaujas uz pārtikas iegādi internetā, "Kedeon" radījis iespēju izsekot pārtikas piegādes atbilstību noteiktajiem standartiem, izmantojot sensorus un blokķēdes risinājumus datu drošībai, informē jaunuzņēmums.

Šobrīd daļa sabiedrības mainījusi savus iepirkšanās paradumus un biežāk pārtikas preces iegādājas internetā, izmantojot piegādes iespējas. Tomēr, ņemot vērā, ka komersantiem, kas piedāvā šādu servisu, noslodze ir liela, pastāv iespēja, ka jūtīgākie pārtikas produkti, piemēram, gaļa, ilgu laiku pavada piegādes transportā. Lai sniegtu iespēju pārliecināties, ka visā piegādes laikā pārtikas produkti atradušies tiem atbilstošos apstākļos, "Kedeon" izstrādā risinājumus, kas ar sensoru palīdzību nolasa apstākļus pārtikas produktu piegādes laikā un saglabā tos, izmantojot blokķēdes tehnoloģiju, tādā veidā nodrošinot datu drošību un neietekmējamību. Izmantojot šādu risinājumu gan piegādātājs, gan patērētājs, sūdzību gadījumā var atrast pārtikas piegādes ķēdes "vājo posmu", ja tāds bijis, sniedzot iespēju piegādātājiem uzlabot līdzšinējo piegāžu drošības kvalitāti un atbilstību standartiem.

Jaunuzņēmums norāda, kā liecina ASV veiktie pētījumi*, baktērijas visātrāk vairojas produktos, kuri atrodas temperatūrā no 5 līdz 60 grādiem. Piemēram, 37 grādu temperatūrā kaitīgo baktēriju skaits var dubultoties pat katras 10–20 minūtes. Gaļas produktus nav vēlams atstāt siltā temperatūrā vairāk par stundu, jo tajos var savairoties liels daudzums baktēriju un patogēnu, tajā skaitā – kaitīgās listērijas un salmonellas baktērijas. Šobrīd vidēji gada laikā neatbilstošas pārtikas piegādes un uzglabāšanas apstākļu dēļ saindējas un tiek hospitalizēti 130 000 cilvēku, no tiem 3500 gadījumi ir letāli. Lai šādas situācijas nepieļautu, pārtikas produkti jāpārvadā tiem atbilstošos apstākļos – noteiktā temperatūrā, kas neļauj tiem sabojāties, esot ceļā pie patērētāja.

"Covid-19 pandēmijas dēļ aizvien vairāk cilvēku izvēlas pārtikas produktus pasūtīt internetā un arī uzņēmumi, kas līdz šim nav piedāvājuši pārtikas piegādi, nu ir spiesti to darīt, risinājumu atrodot ātri. Lielie uzņēmumi, kas līdz šim nodarbojušies ar pārtikas piegādēm, kvalitātes latiņu tur augstā līmenī, tomēr mūsu mērķis ir atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus, kas nodrošina pēdējo ķēdes posma piegādi – no veikala vai noliktavas līdz klientam. Esam izstrādājuši sistēmu, kas ļauj piegādātājiem un gala klientiem pārliecināties, ka produkti piegādes un uzglabāšanas laikā atradušies atbilstošos un drošos apstākļos, kā arī ļauj uzņēmumiem identificēt un labot līdzšinējās nepilnības piegādes procesos. Pateicoties dalībai ES blokķēdes risinājumu inovāciju partnerības programmā "BlockStart", arī Latvijas uzņēmējiem varam piedāvāt mūsu izstrādāto risinājumu, piesaistot ES līdzfinansējumu 3000 eiro apmērā vienam uzņēmējam," teic "Kedeon" lidzdibinātājs Kristaps Mikasenoks.

"Kedeon" dibināts 2019. gada jūlijā, ir piesaistījis investīciju fonda "Overkill" finansējumu un šobrīd sadarbojas un sniedz aukstuma ķēdes izsekošanas sistēmu risinājumus vairākiem loģistikas uzņēmumiem Eiropā.

* United States Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service: https://www.fsis.usda.gov/shared/PDF/How_Temperatures_Affect_Food.pdf?fbclid=IwAR0rRoz65hbCoIqAJWNFnKLjxVCLxqkRY574BXol_q_EBCcEz2wf4Sxkzdk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!