Foto: RTU/Publicitātes foto

Radošās apvienības "Colortime" grafiskais dizainers Jānis Zālītis ir pirmais Latvijas mākslinieks, kurš ir sadarbojies ar Eiropas Kodolpētniecības centru (CERN), izveidojot grafisko identitāti zinātnes projektam "I-FAST", informē Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Iecerēts, ka jūlijā Latvija kļūs par CERN asociēto dalībvalsti, un tad sadarbība ar CERN kļūs ne tikai par Latvijas zinātnieku ikdienu, bet centra pasūtījumus varēs saņemt Latvijas uzņēmēji, mākslinieki, kā arī citu jomu pārstāvji.

CERN projekta "I-FAST" (Innovation Fostering in Accelerator Science and Technology) mērķis ir veicināt jaunradi daļiņu paātrinātāju kopienā un, sadarbojoties zinātniekiem un industrijai, izstrādāt jaunas alternatīvas paātrinātāju koncepcijas un radīt jauno tehnoloģiju prototipus. Šajā projektā piedalās arī RTU zinātnieki.

Zālītis CERN piedāvāja vairākus projekta grafiskās identitātes risinājumus. CERN izvēlējās piedāvājumu, kurā simboliski ir parādīts gandrīz 27 kilometrus garais tunelis, kurš izvietots 100 metru dziļumā Šveices un Francijas teritorijā un kurā atrodais Lielais hadronu paātrinātājs – ierīce, ar kuru tiek pētīti jauni fizikas fenomeni.

"Logotipā apvienojas vairāki apļi, veidojot sadarbības simbolu, jo šis projekts ir balstīts uz zinātnieku un industrijas sadarbību, kā arī simbolizē cilvēka zināšanu apvārsni – pirmais, mazākais, parāda, ko cilvēks saskata ar aci, bet otrs, lielākais, rāda, ko cilvēks spēj ieraudzīt, meklējot, pētot un uzkrājot zināšanas," stāsta Zālītis. Krāsas grafiskajai identitātei dizainers izvēlējies, domājot par to, lai veidotos futūristiska sajūta un asociācijas ar spēcīgiem lāzeriem vai gaismas stariem, "lai rodas sajūta, ka notiek brīnums – kaut kas netverams, citādāks."

Foto: Publicitātes attēli

"Šis ir pirmais gadījums vēsturē, kad Latvijas mākslinieks rada logo CERN projektam, un šis ir pierādījums, ka Latvijas sadarbība ar CERN ir pavisam reāla un iespējama. Šajā pasaules vadošajā zinātnes laboratorijā var strādāt gan mūsu zinātnieki un inženieri, gan tās pasūtījumus var saņemt Latvijas mākslinieki, uzņēmēji un citās jomās strādājošie, jo, lai noritētu sekmīgs zinātnes darbs, ir nepieciešams radīt atbilstošu infrastruktūru, un tās izveidē var piedalīties visdažādāko jomu pārstāvji. Latvijai kļūstot par CERN asociēto dalībvalsti, sadarbības iespējas tikai paplašināsies," saka Latvijas pārstāvis CERN Toms Torims.

Zālītim sadarbība ar CERN bijusi ļoti konstruktīva. Lielākais izaicinājums – saprast eksperimenta būtību, lai piedāvātu mākslinieciskos risinājumus. Dizainers pēc vairākām sarunām un tikšanās reizēm piedāvāja vairākus grafiskās identitātes virzienus, no kuriem CERN izvēlējās divus, kurus virzīja tālākai izstrādei, līdz kamēr noslīpēja gala variantu. "Man, strādājot pie šī projekta, ļoti patika tas, kā veidojās mūsu komunikācija, uzticēšanās otra zināšanām un viedoklim," saka Zālītis, uzsverot, ka galvenais šādā sadarbībā ir savstarpējā komunikācija, "lai varu jebkurā brīdī zvanīt, rakstīt, lai viens otru saprotam".

Zālīša un CERN sadarbība, iespējams, vēl turpināsies, jo centru ir ieinteresējuši vēl divi no mākslinieka izstrādātajiem projekta logotipa piedāvājumiem, un, ļoti ticams, Zalīša dizains būs pamatā vēl vismaz viena CERN projekta identitātei.

CERN jau vairāk nekā 60 gadus ir pasaulē vadošais zinātnes centrs, kurā notiek globāli nozīmīgi zinātnes atklājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!