Foto: Shutterstock
Latvijā ik gadu tiek dibināti ap 10 tūkstošiem jaunu uzņēmumu. Daļa no tiem pretendē uz savu vietu jaunuzņēmumu ekosistēmā – tās ir kompānijas ar ambīcijām, tieksmi uz inovāciju un tehnoloģiju klātbūtni, kā arī skatu uz starptautisko tirgu. Portāls "Delfi", aptaujājot startapu profesionāļus un šīs vides veidotājus, izveidoja TOP5 uzņēmumu sarakstu, kurā atrodami tie potenciālie nākotnes vienradži, kas šogad sevi daudzsološi parādījuši, kā arī varētu kļūt par Latvijas nākotnes biznesa spīdekļiem.

Savas versijas par to, kas šajā sarakstā būtu iekļaujams, sniedza Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas valde, tehnoloģiju, startapu, politikas un dzīvesstila festivāls "Digital Freedom Festival",  tehnoloģiju un jaunuzņēmumu konference "TechChill", portāla "Delfi" izglītības, zinātnes un tehnoloģiju kanāls "Campus", nupat LDDK balvu par labāko darba devēju IKT nozarē saņēmušais uzņēmums "Tilde", kā arī radio NABA tehnoloģiju raidījuma "Digitālās brokastis" komanda.  

Nozares spēlētāji atsūtīja savu TOP5 – bet portāls "Delfi" par atrašanos kāda iesūtītāja TOP5 pirmajā vietā piešķīra 10 punktus, par otro vietu astoņus, trešo sešus, ceturto četrus, bet piekto divus. Viens no iesūtītājiem norādīja visus piecus uzņēmumus kā līdzvērtīgus, šajā gadījumā katrs no startapiem saņēma piecus punktus. 

Lai gan apzināmies, ka šī metodoloģijā varētu nebūt viszinātniskākā pasaulē, tomēr šis ir vēl viens veids, kā aplūkot un izcelt tos jaunos uzņēmumus, kas cenšas iedzīvināt inovācijas Latvijas tautsaimniecībā.  Komentārus par jaunu startapu rašanos Latvijā un to darba apstākļiem sniedza Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas valde, kā arī ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV"). 

Lai gan lūdzām iesniegt piecu daudzsološo uzņēmumu vārdus, pārsvarā atbildēs saņēmām lielāku skaitu. Kopā tika nosaukti 30 uzņēmumi. Lai jaunuzņēmumu iekļautu  jauno un daudzsološo sarakstā, tam bija jābūt dibinātam pēdējo trīs gadu laikā (2016. gadu ieskaitot).

Nosaukto vidū bija "Zippy vision",  "Lokalise", "Gamechanger Audio", "Uppo", "KK Original Design", "Asya.ai" , "Castprint" un daudzi citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!