Foto: Publicitātes foto/"Auga Group"

Bioloģiskās pārtikas ražotājs – lietuviešu uzņēmums "Auga Group" – prezentējis profesionālai lietošanai paredzētu bezizmešu traktoru "Auga M1". Hibrīdais biometāna un elektriskā dzinēja traktors palīdzēs lauksaimniecības nozarei novērst piesārņojumu, kas izraisa klimata pārmaiņas.

"Pirms trim gadiem, kad pirmo reizi aprēķinājām savas emisijas, sapratām, ka 30 procenti no tām rodas no fosilā kurināmā izmantošanas lauksaimniecībā. Tobrīd vienkārši nebija citu risinājumu. Tāpēc esam uzņēmušies iniciatīvu, izstrādājot tehnoloģijas, kas ļaus mums izveidot jaunu ilgtspējīgas lauksaimniecības standartu, krasi samazināt piesārņojumu visā pārtikas vērtību ķēdē un piegādāt galapatērētājiem ēdienu bez negatīvās ietekmes uz vidi. Šī darba pirmais rezultāts ir traktors – biometāna un elektriskā dzinēja hibrīds," stāsta "Auga Group" izpilddirektors Ķēstutis Juščus, uzsverot, ka Lietuvā izstrādātā tehnoloģija ir palīdzējusi izveidot dabai nekaitīgu pārtikas ražošanas modeli.

Biometāna kā alternatīvās degvielas izvēle nav bijusi nejauša – tas esot viens no zaļākajiem biodegvielas veidiem. Metāns, kas savākts no mājlopu atkritumiem un pārvērsts biometānā, ražošanas un lietošanas ciklā kompensē proporcionāli vairāk emisiju uz vienu enerģijas vienību nekā tas rada, skaidro uzņēmumā.

"Līdz šim pasaulē izmantotie alternatīvās degvielas traktori nav bijuši piemēroti profesionālajai lietošanai lauksaimniecībā. Mūsu inženieru komanda ir atradusi risinājumu, kas ļauj atrisināt traktora degvielas uzpildes problēmas un nodrošināt nepārtrauktu darbību dienas garumā. Šobrīd ar biometānu darbināmi traktori spēj strādāt tikai 2–4 stundas, jo gāzes baloni fiziski neietilpst traktorā. Bet lauksaimniekiem ir nepieciešama tehnika, uz ko var paļauties vismaz 12 stundas no vietas," skaidro Juščus.

Foto: Publicitātes foto

Traktors "Auga M1" izmanto hibrīdu biometāna-elektriskā dzinēja sistēmu. Kad traktors darbojas, ar biometānu darbināms iekšdedzes dzinējs ražo enerģiju un pārnes to tieši uz elektromotoriem, kuri griež riteņus. Uzņēmuma patentētais dizains ļauj traktorā ievietot lielākus biometāna balonus. Darbojoties parastos apstākļos, kad nav vajadzīga liela jauda, traktors saražoto enerģijas rezervi uzkrāj akumulatoros. Šāda sistēma neiznieko enerģiju zemas slodzes apstākļos, izmanto samērā mazu, bet efektīvu motoru un spēj sasniegt milzīgu jaudu, kad nepieciešams. Šie risinājumi ļauj traktoram darboties vismaz 12 stundas.

Vēl viens izaicinājums, kas kavēja plašu ar biometānu darbināmo traktoru izmantošanu, esot biometāna uzpildes staciju infrastruktūras trūkums. "Auga Group" atrisinājusi šo problēmu, piedāvājot ātru un ērtu gāzes balonu nomaiņu.

"Auga Group" izstrādātie tehnoloģiskie risinājumi būs pieejami ne tikai Lietuvas, bet arī pasaules tirgū. Uzņēmums plāno tuvākajā nākotnē piedāvāt vēl vairākus risinājumus, kas veicinās visas pārtikas ķēdes ilgtspēju.

"Auga Group" pārvalda apmēram 39 000 ha bioloģiski sertificētas aramzemes. Uzņēmums specializējas kultūraugu, slaucamo govju un sēņu audzēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!