Foto: AP/Scanpix

Latvijā no Lietuvas ienākusi jauna apmaksas sistēma "WoraPay", kas no viedtelefona ļauj apmaksāt restorānu, kā arī citus rēķinus, biznesa portālam "Nozare.lv" paziņoja uzņēmuma direktors un līdzdibinātājs Aurims Baks.

Kompānijas inovācija slēpjas faktā, ka tā necenšas aizstāt esošās mobilo maksājumu platformas, tā vietā ļaujot tās izmantot ērtākā veidā. "WoraPay" iespējams izmantot dažādos veidos, bet vienkāršākais ir norēķināšanās par pakalpojumiem vai precēm, kas iegādātas un par kurām uz telefonu nosūtīts rēķins pēc QR vai svītrkoda nolasīšanas.

Viens no uzņēmumiem, ar ko "WoraPay" sadarbojas, ir restorāns "Čili Pica", kas pie galdiņiem izvietojis QR koda uzlīmes. Pagaidām "WoraPay" ir integrēts ar mobilo maksājumu platformām "PaySera", "Wio" un "Moblet", kas pēc QR koda nolasīšanas ļauj uzreiz samaksāt par restorānā veiktajiem pasūtījumiem.

Otrs uzņēmums, kas Latvijā tuvāko mēnešu laikā izmantošot šo apmaksas sistēmu, ir "Lukoil". Pēc QR koda nolasīšanas uz degvielas sūkņa klients varēs norēķināties par automobilī ielieto apjomu un pie kases doties tikai tad, ja gribēs iegādāties vēl kaut ko. Lietuvā "Lukoil" šādi esot sasniedzis labus rezultātus - 67% "WoraPay" lietotāju viņu degvielas uzpildes stacijas izmantojuši vēlreiz, stāsta Baks.

"WoraPay" ļauj norēķināties ne tikai par jau iegādātiem pakalpojumiem, bet arī telefonā saņemt izvēlni, kur izvēlēties un apmaksāt dažādas preces un pakalpojumus, ko vēlāk var saņemt. Tas varot būt ērti, piemēram, sporta arēnu ložās, kur būtu nevis jāgaida oficiantu, bet gan jāizvēlas savu pasūtījumu, ko pēc apstiprinājuma doties saņemt pie kases. Tādējādi apkalpojošais personāls varētu vairāk pievērsties pārdošanai, nevis apkalpot maksājumu sistēmas.

Baks saredz, ka "WoraPay" varētu izmantot arī ziedojumu vākšanai, jo vizuālās reklāmas materiālos var iestrādāt kodu, kas ļauj uzreiz veikt maksājumu. Kodus var uzdrukāt arī uz dažādiem kuponiem, kas reizē ar apmaksu piemēro attiecīgās atlaides.

Tā kā "WoraPay" ļauj identificēt maksātāju, tad šī sistēma spēj aizstāt arī lojalitātes kartes. Pie rēķina apmaksas, kas veikts no viedtālruņa, kura lietotājs ir lojalitātes programmas biedrs, uzreiz tiek pievienotas vajadzīgās atlaides, kā arī dažādi lojalitātes punkti.

"WoraPay" patlaban veicot pārrunas arī ar dažādām bankām, bet Baks atzina, ka šis process virzās samērā lēni. Latvijā uzņēmums plāno sadarboties ar mobilo maksājumu platformu "Mobilly".

Jaunuzņēmumu "WoraPay UAB" 2012.gadā Lietuvā nodibināja Aurims Baks, Vaids Adomausks un Nerijs Celkons. Projekts pirmajā gadā spējis piesaistīt 122 000 dolāru (91 320 eiro) sākumfinansējumu, un šogad tam izdevies sēklas finansējumam piesaistīt 546 000 dolāru (408 680 eiro) no investīciju kompānijas "Entrée Capital". Latvijā pagaidām uzņēmums nav reģistrēts, bet Igaunijā tas darbojas caur franšīzes firmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!