Foto: Publicitātes foto/LETA/DELFI

"Latvijas Mobilais telefons" (LMT) piektdien, 19. jūlijā, atklās 5G tīklu, savukārt "Tele2" ceturtdien, 18. jūlijā, iedarbinājis pirmo pilnvērtīgo 5G mobilo sakaru bāzes staciju, informē uzņēmumi.

5G darbības uzsākšana ir valstu un reģionu savstarpējās konkurences jautājums, kas ietekmēs Latvijas rūpniecības attīstību un labklājību. 5G sniegs jaunas iespējas Latvijai teju visās dzīves un valsts pārvaldes jomās, tai skaitā aizsardzība, satiksme, veselība, ekonomika, reģionu attīstība, lauksaimniecība un citas.

Jau iepriekš eksperti skaidrojuši, ka paredzamais 5G tehnoloģijas ātrums, kas būs mērāms gigabitos sekundē, salīdzinot ar 4G tehnoloģijai raksturīgo ātrumu (megabiti sekundē), ļaus ātrāk pārsūtīt lielu datu apjomu. Piemēram, fullHD kvalitātes filmu varēs lejupielādēt dažās sekundēs nevis minūtēs. Bet zemais latentums jeb signāla aizture - aptuveni viena milisekunde pašreizējo 30 līdz 40 milisekunžu vietā, kas nodrošinās vēl ātrāku ierīču un mobilā tīkla "saziņu" jeb savienošanos. Piemēram, tiešsaistes spēles varēs baudīt reāllaikā un vienlīdz augstā kvalitātē kā ar optisko vadu savienojumu.

Turpinot strādāt pie pakalpojumu attīstības, šo piektdien, 19. jūlijā LMT svinīgi atklās 5G tīklu, kas, sākot ar šo nedēļu, darbojas Liepājā. Jāatgādina, ka pagājušajā gada septembrī Baltijas jūras reģiona "5G Techritory" foruma laikā Rīgā LMT pirmo reizi Latvijā demonstrēja testa 5G tīklu, kur datu pārraides ātrums sasniedza līdz pat 1,4 Gb/s un reakcijas laiks tikai – 4 ms.

5G tīklu LMT atklās kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu. Tādējādi Latvija būs viena no pirmajām valstīm Eiropā un pasaulē, kurā ieviests 5G tīkls. Vienlaikus tiks prezentēts arī 5G rūteris, ko ražos Latvijā un ko "MikroTik" attīsta sadarbībā ar LMT. Tas ir spēcīgs pieteikums Latvijas tehnoloģiju līderībai pasaulē.

Savukārt "Tele2" ceturtdien, 18. jūlijā, Rīgā iedarbinājis pirmo pilnvērtīgo 5G mobilo sakaru bāzes staciju, kas klientiem 5G sakarus sākotnēji nodrošinās Mūkusalas Biznesa centra teritorijā. Plānots, ka "Tele2" klienti, kuriem būs 5G tehnoloģiju atbalstošas ierīces, 5G mobilā interneta sniegtās priekšrocības varēs sākt izmantot jau tuvākajās dienās. Uzņēmums paredz, ka sākotnēji mobilā interneta ātrums Mūkusalas Biznesa centra kvartālā būs no 1Gb/s.

"Lai pilnvērtīgi ieviestu 5G, "Tele2" sadarbībā ar "Nokia" ir izveidojis 5G funkcionēšanai nepieciešamo pamattīklu, bez kura neviens operators nevar ieviest jauno tehnoloģiju, un šodien uzstādījām arī pirmo 5G radio bāzes staciju, kas jau kādu laiku testa režīmā tika darbināta laboratorijā. Tuvāko gadu laikā mums priekšā ir ievērojams darbs, lai attīstītu šīs tehnoloģijas visaptverošu pārklājumu visā valstī," saka "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Uzstādītā 5G radio bāzes stacija ir pilnībā integrēta ar "Tele2" pamattīklu, bez kā nav iespējama reāla 5G funkcionēšana. Ja viss noritēs kā plānots, līdz gada beigām "Tele2" varētu iedarbināt vēl dažas 5G bāzes stacijas Latvijā.

Savukārt "Bite" norāda, ka 5G attīstībā nav svarīgi, kurš pirmais atklās 5G staciju vai 5G internetu, bet gan atbalstošo ierīču pieejamība, un tas ir atslēgas vārds tam, cik ātri notiks 5G ieviešana Latvijā. Darbs pie tīkla infrastruktūras izveides norit jau vismaz piecus, sešus gadus, un tieši tīkla attīstība šajā posmā ir vissvarīgākā. Jāatgādina, ka "Bite" savu pirmo 5G staciju testa režīmā ir palaidusi šī gada jūnijā. Mobilo sakaru operators, gatavojoties tehnoloģiju progresam, ir nodrošinājies ar lielāko pieejamo 5G frekvenču skaitu Latvijā. Uzņēmuma prognozes liecina, ka pirmās 5G atbalstošās ierīces Latvijā varētu parādīties vien rudenī vai gada beigās.

Vairāk par to, kas Latvijā 5G tīklu būvēs un kas par to maksās, iespējams izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!