Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Nokia" zīmola viedtālruņu izstrādātājs "HMD Global" dienu pirms Barselonas starptautiskās mobilo ierīču izstādes (MWC) prezentējis savu jauno flagmani – "Nokia 9 PureView". Pasaules mērogā šis modelis ir zīmīgs ar to, ka tas ir pirmais sērijveida viedtālrunis ar piecām fotokamerām.

Piecas fotokameras šeit ir nevis tādēļ, lai vēstures annālēs tikai ievilktu ķeksīti "pasaulē pirmais", bet tam visam pamatā ir inovatīva tehnoloģija, kas līdz šim nav pielietota nevienā citā viedtālrunī.

"Nokia 9 PureView" spēj uzņemt fotoattēlu vienlaicīgi ar visām piecām fotokamerām. Neviena esošā "Snapdragon" mikroshēma nav spējīga šādu procesu nodrošināt, pat jaunākais "Snapdragon 855" procesors ļauj uzņemt attēlu vienlaicīgi tikai ar divām fotokamerām. Tādēļ, lai realizētu savu ieceri, šajā viedtālrunī papildu "Snapdragon 845" procesoram izmanto bijušā "Nokia" darbinieka dibinātā jaunuzņēmuma "Light" mikroshēmu, kas "apkalpo" fotokameru moduli. Šis jaunuzņēmums plašāk pazīstams ar savu "Light L16" fotokameru, kura kompaktkameras izmēros apvienojusi 16 atsevišķas fotokameras.

Uzņemot attēlu ar vienlaicīgi piecām fotokamerām, iespējams ne tikai panākt augstāku bildes detalizācijas līmeni, bet galvenokārt plašāku dinamisko diapazonu, proti, vairāk redzamu detaļu vājāk izgaismotās vai tieši spoži izgaismotās vietās. Ražotājs apgalvo, ka "Nokia 9 PureView" spēj fiksēt 12,4 soļus dinamiskā diapazona; salīdzinājumam – "Apple" jaunākā flagmaņa "iPhone XS" fotokameras spēj fiksēt tikai deviņus soļus dinamiskā diapazona.

Katrai no "Nokia 9 PureView" fotokamerām ir 12 megapikseļu izšķirtspēja un "Zeiss" optika. Interesanti, ka trīs no piecām fotokamerām ir monohromās. Kā skaidro "Nokia", tās ļauj iegūt trīskārt vairāk gaismas, jo tām nav jāfiltrē sarkanais, zaļais un zilais gaismas spektrs. Savukārt pārējās divas fotokameras ir ar RGB filtru un iegūtajai detalizācijai piešķir krāsas. Līdzīgu principu, kombinējot RGB un monohromo fotokameru, izmantoja "Huawei" savos "P" un "Mate" sērijas viedtālruņos.

Ņemot vērā, ka "Nokia 9 PureView" ir pozicionēts foto entuziastiem, uzņemtās bildes iespējams saglabāt neapstrādātā RAW formātā, kā arī apstrādāt "Adobe Photoshop Lightroom" aplikācijā vai datora programmā, kam "Nokia" sadarbība ar "Adobe" ir izstrādājusi objektīva profilu.

Savukārt video uzņemšana (līdz 4K izšķirtspējā ar 30 kadriem sekundē) šajā viedtālrunī izmanto tikai vienu vienīgu fotokameru. Lietotājs var izvēlēties video uzņemt arī ar monohromo fotokameru.

"Nokia 9 PureView" viedtālrunim ir 2K izšķirtspējas sešu collu ekrāns ar p-OLED tehnoloģiju, 6 gigabaitu operatīvā atmiņa, 128 gigabaitu iebūvētā atmiņa, bezvadu uzlāde, IP67 standartam atbilstoša noturība pret ūdeni ("Nokia" saka, ka to varot droši izpeldināt), pirkstu nospieduma nolasītājs zem ekrāna un sejas atpazīšanas funkcija.

"Nokia 9 PureView" būšot "ierobežotas sērijas" viedtālrunis, kas, visticamāk, nozīmē, ka tas tiks saražots noteiktā vienību skaitā un tā ražošana netiks organizēta pastāvīgi. Pirmie klienti "Nokia 9 PureView" saņemšot jau martā un tā cena Eiropā būs 599 eiro.

Neskaitot "Nokia 9 PureView", vēl "Nokia" šajā pasākumā prezentēja "Nokia 1 Plus" (89 eiro), "Nokia 3.2" (129 eiro) un "Nokia 4.2" (169 eiro) viedtālruni, kā arī podziņu telefonu "Nokia 210" (30 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!