Foto: Publicitātes foto

Nākamā mēneša beigās, 29. un 30. novembrī, Rīgā tiks aizvadīts 5G ekosistēmas forums "5G Techritory", "Delfi Bizness" informēja pasākuma organizatori.

Paredzēts, ka forumā nozares eksperti un politikas veidotāji parakstīs sadarbības memorandus par tādām Latvijas tautsaimniecībai būtiskām nozarēm kā ūdeņraža tehnoloģiju attīstība un metapilsētas izveide.

Viens no memorandiem paredz metapilsētas (metacity) izveidi, lai koordinēti strādātu pie virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijām un to ieviešanas izaicinājumiem reālā pilsētvidē, attīstot un testējot nākamās paaudzes tehnoloģiju risinājumus Rīgā, īpaši šim nolūkam paredzētās teritorijās.

Otrs memorands, pamatojoties uz nestabilo situāciju enerģētikas jomā ne vien Eiropā, bet visā pasaulē, ietver ūdeņraža tehnoloģiju attīstības koncepcijas izstrādi, arvien skaidrāk paredzot nākotni ūdeņradim kā alternatīvam enerģijas avotam, kas spētu risināt šobrīd vairāk kā jebkad aktuālās enerģētikas problēmas. Memorandu parakstīs nozares, zinātnes, ministriju pārstāvji, definējot jomas īstermiņa un ilgtermiņa mērķus, kā arī vienojoties par galvenajiem atbalsta mehānismiem, saprotot, kādas kam ir vajadzības, lai šīs tehnoloģijas pēc iespējas drīzāk attīstītos arī Latvijā.

Tāpat pasākumā tiks diskutēts par labās prakses piemēriem 5G tehnoloģijas izmantošanā, piedaloties tādiem tehnoloģiju uzņēmumiem, kā "Meta", "Nokia", "Dell", "Cisco", "Google", "Deutsche Telekom", "Frequentis" un citiem.

Šī gada foruma virstēma ir "Future Life" ("Nākotnes dzīve"). Tās ietvaros tiks diskutēts par nākotnes tīkliem, tehnoloģijām, pakalpojumiem, inovatīviem uzņēmējdarbības modeļiem, politikām un visu nepieciešamo ekosistēmas veidošanai, lai šo nākotni īstenotu iespējami drīz.

"5G Techritory 2022" arī šogad notiks hibrīda formātā, proti, fiziski un digitāli no 29. līdz 30. novembrim ar runātājiem un viesiem klātienē Rīgā, kā arī nodrošinot foruma tiešraidi digitālajā komunikācijas platformā.

Forumu organizē VAS "Elektroniskie sakari" sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Starptautisko telekomunikāciju apvienību (ITU). Foruma stratēģiskais partneris ir "Latvijas mobilais telefons" un to atbalsta Ziemeļvalstu ministru padome un Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!