Foto: Shutterstock

Katra krīze ir kaut kā jauna sākums. Par to liecina 40 202 jauni reģistrēti ".lv" domēna vārdi pagājušajā gadā. Ne tikai internets kļūst latviskāks, bet arī tā lietotāji arvien vairāk izvēlas un izmanto vietējās mājaslapas, liecina ".lv" reģistra uzturētāja NIC apkopotie dati par 2021. gadu.

2021. gadā par teju 6% ir pieaudzis kopējais ".lv" domēna vārdu skaits. Visražīgākais jaunu domēna vārdu reģistrēšanas laiks bija gada sākums, taču, līdz ar siltāka laika iestāšanos un kārtējo ārkārtas situācijas pasludināšanu, uzņēmēju digitalizācijas kāre ievērojami noplaka.

"Covid ir kļuvis par uzņēmējdarbības digitalizācijas paātrinātāju! Šajā laikā uzņēmuma digitālā identitāte un reputācija tiešsaistē kļūst arvien nozīmīgāka un vērtīgāka.

Diemžēl redzam, ka šajā laikā aktivizējas arī tie, kas izmanto neaizsargātus domēna vārdus sava labuma gūšanai vai mēģina nopelnīt, izmantojot uzņēmēju aizmāršību vai nezināšanu.

Pazaudēts vai savlaicīgi nepiereģistrēts uzņēmuma domēna vārds var kļūt par tiešsaistes biznesa STOP signālu. Paredzam, ka arī 2022.gadā nebūs vērojama strauja ļaundaru aktivitātes mazināšanās, tāpēc aicinām uzņēmējus būt vērīgiem un laikus aizsargāt sava uzņēmuma un zīmola vārdu tiešsaistē," norāda NIC vadītāja Katrīna Sataki.

Pieaugot tiešsaistes uzbrukumu skaitam, interneta lietotāji Latvijā kļūst uzmanīgāki un priekšroku dod vietējām ".lv" mājaslapām. To apmeklējums gada laikā ir audzis par 8%, liecina Latvijā apmeklētāko vietņu (Alexa) un Eiropas augstākā līmeņa domēnu padomes CENTR dati. Šī tendence izvēlēties vietējo nav unikāla tikai Latvijā, bet gan visā Eiropā. Tādēļ 2021.gads bija uzvaras gājiens uzņēmējiem, kuri katru tirgu uzrunāja mērķēti ar lokāli orientētiem mājaslapu nosaukumiem.

Latvijas tirgu tiešsaistē strauji iekaro ne tikai vietējie, bet arī mūsu kaimiņvalstu uzņēmēji. Kopumā teju 30000 ".lv" domēna vārdu pieder ārzemēs reģistrētiem uzņēmumiem un dzīvojošām personām. Īpaši izceļas Lietuva, kura 2021. gadā kļuva par ārvalsti, kas visaktīvāk reģistrē ".lv" domēna vārdus, no "troņa" gāžot ilggadējo līderi Vāciju. Ievērojami (par 137%) ir pieaugusi arī Krievijas uzņēmumu vēlme uzrunāt Latvijas patērētājus ar mājaslapas nosaukumu ".lv" domēnā.

2021. gadā ir dubultojies to ".lv" mājaslapu nosaukumu skaits, kas satur garuma un mīkstinājuma zīmes (tā sauktie latviskie domēna vārdi, piemēram, "tūdaliņ.lv"). Šo strauji pieaugošo interesi pagājušā gada nogalē piepelnīšanās nolūkos izmantoja arī vietējie "domēnu skvoteri", kuri aktīvi reģistrēja un otrreizējā tirgū par dārgāku naudu pārdeva Latvijā zināmu domēna vārdu latviskās versijas. Uzņēmēji, kuri sevi reklamēja ar latvisku mājaslapas nosaukumu, bet realitātē bija reģistrējuši tikai tā tradicionālo versiju, pirmie izjuta sekas. Latviskie domēna vārdi nemaksā dārgi, tikai 8,47 eiro, ieskaitot PVN, taču otrreizējā tirgus cenas svārstās no 500 eiro līdz pat 15000 eiro.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa (NIC) kopš 1993. gada ir Latvijas augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra uzturētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!