Foto: Shutterstock
Ir vispārzināms, ka Latvijā novērojams izteikts IT speciālistu deficīts. Daudzi cilvēki, lasot šādas ziņas, kaut uz brīdi neviļus aizdomājas – bet kāpēc gan nepamēģināt? Nav obligāti jāiet studēt programmēšanu, to var iemācīties arī pašmācības ceļā un bez maksas.

Turklāt nekur tālu nav jāiet. Latvijas "Start(IT)" piedāvā bez maksas apgūt datoriku un programmēšanas pamatus portālā www.startit.lv. "Start(IT)" ir sociāls izglītības projekts ar mērķi palielināt Latvijas skolēnu skaitu, kuri padziļināti apgūst informātiku.

Tomēr, ja vēlas uzreiz smelties pasaules pieredzi, tad jāskatās uz Rietumiem. Ir publiski pieejami video kursi. Par to apgūšanu neizsniegs diplomu, taču tie ļauj gūt ieskatu tajā, ko programmētājiem pasniedz augstskolās. Jā, šie kursi vairumā gadījumu ir angļu valodā, tomēr bez šīs valodas zināšanām kaut sarunvalodas līmenī par programmētāju kļūti ir gandrīz neiespējami. Visi kvalitatīvākie resursi, grāmatas, diskusiju forumi utt. ir angļu valodā.

Galvenā šādu video kursu priekšrocība ir, ka tie nav sarežģīti un tos skatīties ir drīzāk aizraujoši.

1. Vispārējā programmēšana

Daniels Šifmans ir ļoti pievilcīgs un harismātisks. Viņš zina, par ko runā, un spēj paskaidrot tā, lai saprastu arī visi pārējie. Saprotat un atceraties. Šis ir viens no vislabākajiem kursiem iesācējiem, kas sniedz vispārēju ieskatu tajā, ar ko savā darbā jāsaskaras programmētājam.

2. C++

C++ ir sarežģīta programmēšanas valoda, īpaši iesācējiem. Tomēr labums ir tāds, ka mūsdienās tās mācīšanās nav obligāti nepieciešama – ir vienkāršākās un pieprasītākas programmēšanas valodas. Ja kādu iemeslu dēļ nepieciešama tieši šī vai arī vēlaties par to gūt priekšstatu, tad "Enigneer4Free" kurss ir viens no vislabākajiem. Starp citu, šajā "YouTube" kanālā ir arī kvalitatīvi video, kuros izskaidrota algebra, augstākā matemātika un mehānika.

3. C#

C# jeb "C Sharp" ir lieliska programmēšanas valoda, diezgan populāra un pieprasīta nozarē. Ja esat jau pazīstami ar "Java" vai jebkuru citu ".NET" saimes valodu, piemēram, "VB.NET", tad iemācīties C# ir diezgan viegli. Arī iesācējiem šis kurss ir piemērots. Starp citu, šīs programmēšanas valodas radītāji specializējas spēļu izstrādes kursos, kas ir pat ļoti labi, jo spēļu industrijā šī valoda ir viena no izplatītākajām.

4. Java

Ja esat iesācējs, tad skatieties "Java iesācējiem", bet vispār šajā "YouTube" kanālā ir daudz dažādu kursu, kas veltīti šai ļoti populārajai un pieprasītajai programmēšanas valodai Latvijā. Starp tām ir "Java 8", "JavaFX", "Java Multithreading" un citas.

5. JavaScript

Vēl viena ļoti populārā un Latvijā pieprasīta programmēšanas valoda ir "JavaScript". Šīs valodas īpatnība ir tā, ka šī valoda ir ļoti elastīga un tās apgūšanas procesā var "pielipt" kaitīgs ieradums "nogriezt stūrus", kas vēlāk atspēlēsies. Šis Kventina Vatsa kurss ieliek gruntīgu pamatu un māca programmēt "JavaScript" valodā pareizi.

6. Python

"Python" tiek uzskatīta par vienu no labākajām valodām, kuru mācīt programmētājiem, īpaši, ja tie ir vēl bērni. Tā ir vienkārša, viegli un intuitīvi saprotama. Savukārt šis video kurss ir viens no saprotamākajiem tieši iesācējiem.

7. Ruby

Šī ir interesanta programmēšanas valoda, tomēr viegli nepadodas tiem, kuriem jau ir zināšanas "Java" vai C# –, ja šīs valodas nezināt, tad "Ruby" apgūt būs pat vieglāk. Taisnības labad jāatzīmē, ka "Ruby" valodai ir diezgan šaurs pielietojums. Kaut arī ar to var programmēt "visu", tomēr pamatā to izmanto web-izstrādē.

8. Android

"Android" ir vislētākais un visvienkāršākais ceļš, kā realizēt ideju par mobilo aplikāciju. Un arī šajā platformā programmētāju pastāvīgi trūkst (tiesa, ne gluži Latvijā). Vienīgais būtiskais trūkums – bez "Java" valodas pārzināšanas "Android" izstrādei labāk netuvoties. Bet, ja ir "Java" zināšanas, tad šis video kurss ir viens no labākajiem iesācējiem.

9. iOS Swift

Kādreiz "iOS" platformai aplikācijas rakstīja ar "Objective C", tomēr laiks ritējis uz priekšu, un šodien "Swift" ir kļuvis par standartu. Tādēļ, ja padomā ir izstrāde "iOS" platformai, tad jāapgūst tieši "Swift". Šis video kurss nav paredzēts pilnīgiem zaļknābjiem, bet gan programmētājiem ar kaut minimālu pieredzi.

10. Web-izstrāde, Flask, Django, Ruby on Rails

Ja godīgi, tad, pirms ķerties pie "JavaScript", nenāktu par ļaunu gūt priekšstatu par "vecajām" abreviatūrām, kā HTML un CSS. Šis ir ļoti svaigs un ļoti aizraujošs kurss, rekomendējam!

Ja vēlaties ar "Python" piedalīties web-izstrādē, tad labāk apgūt kādu darba vidi. Viena no labākajām ir "Flask", kurā liela priekšrocība ir virkne spraudņu (plug-in) dažādām dzīves situācijām. Kad būsiet apguvuši iesācēju kursu, tad tajā pašā "YouTube" kanālā pievērsieties arī sarežģītākiem kursiem.

Ja "Flask" šķiet pārāk vienkāršs vai neinteresants, tad var pievērsties "Django", ko biežāk izmanto lielās korporācijās. Tomēr brīdinām – šī programmēšanas valoda var nebūt pa spēkiem pilnīgam iesācējam.

Piedaloties web-izstrādē ar "Ruby", neiztikt bez "Ruby on Rails" apguves. Šajā pašā "YouTube" kanālā ir arī PHO un "MySQL" apmācības.

11. Spēļu izstrāde: Unity, Unreal Engine 4, LibGDX

Spēļu izstrādei pastāv desmitiem populāru un bieži izmantotu programmu un valodu, tomēr "Unity", lai arī nav jaudīgākā, noteikti ir draudzīgākā iesācējiem. Internetā atrodams vairāk nekā pusotrs tūkstotis dažādu kursu šīs vides apmācībā, tomēr šis ir viens no vislabākajiem. Tikai ņemiet vērā – ja esat pilnīgs zaļknābis, tad labāk sākt ar iepriekšminētā C# pamatiem.

Kad paši pamati jau apgūti, var ielūkoties šī profesionāļa darbā, kuram ir arī apmācības par to, kā radīt, piemēram, kosmisko šaudīšanās spēli.

Savukārt "Unreal Engine 4" izmanto C++, nevis C#, tā kā pirms šī kursa ieteicams apgūt C++ pamatus. Kaut gan viss atkarīgs no ieceres – "Unreal Engine 4" var iztikt arī bez C++ zināšanām, ja izmanto "Blueprint" – skriptu valodu, kura ļauj radīt spēli burtiski bez nevienas koda rindiņas uzrakstīšanas. Šis video kurss ir tieši par to.

Visbeidzot, ja vēlaties rakstīt spēles "Android" platformai vai arī spēles, kuras var palaist interneta pārlūkā, tad jāiemācās darboties ar "LibGDX". Tomēr iesācējiem tas nav visai draudzīgs, un pamata nosacījums ir "Java" zināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!