Foto: LETA

Pašreiz Latvijā nevar runāt par masīvu un plašu 5G pārklājumu visā valstī, intervijā atzina mobilo sakaru operatora SIA "Bite Latvija" ģenerāldirektors Kaspars Buls.

"Šobrīd 5G tīkla attīstībā tiek sperti pirmie mazie solīši. Par tādu masīvu un plašu valsts pārklājumu ar 5G infrastruktūru pagaidām noteikti nevar runāt," teica Buls.

Viņš skaidroja, ka tas noteikti nebūs arī šogad, un tam ir vairāki iemesli. "Pirmais ir 5G iekārtu pieejamība. Piemēram, lai lietotu 5G, ir jābūt telefonam, kurš atbalsta 5G frekvences. Šobrīd šādi telefonu modeļi ir uz pirkstiem saskaitāmi. Tādēļ arī šo ierīču izplatība klientu vidū ir lēšama ap pāris procentiem," sacīja Buls.

Savukārt, pat tad, ja ierīce atbalsta 5G, tas, pēc Bula teiktā, vēl automātiski nenozīmē, ka tā šajā tīklā strādās, jo operatoram ir jāsaņem atļauja un kopā ar ražotāju jāsertificē iekārtas, lai tās strādātu arī 5G frekvencē. "Piemēram, mēs bijām vieni no pirmajiem Baltijā, kas janvārī kopā ar "Samsung" sertificējām iekārtas, kuras 5G tīklā pilnvērtīgi var strādāt," teica "Bite Latvija" ģenerāldirektors.

Viņš arī uzsvēra, ka ir jāsaprot - klientu, kuri var izmantot 5G iespējas, pagaidām ir ļoti maz, un vēl ir jāpaiet laikam, kamēr 5G iekārtu izplatība klientu vidū kļūs jūtamāka. "Mēs jau varam ar 5G noklāt visu Latviju, un tā pašlaik nebūtu problēma, bet pagaidām trūkst 5G izmantotāju. Mēs 5G sākam būvēt vietās, kur mēs redzam lielāko kapacitāti, piemēram, Vecrīgā, Krastmalā, Ķīpsalā, lidostā "Rīga", "Arēnā Rīga", kā arī sekojam līdzi ierīču izplatībai un sertifikācijai," stāstīja Buls.

Jau vēstīts, ka "Bite Latvija" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 120 miljoni eiro, kas ir par 5,5% vairāk nekā gadu iepriekš.

"Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums. Savukārt "Bite Latvija" patiesā labuma guvēji ir Lielbritānijas pilsonis Džons Karls Hāns un ASV pilsonis Džonatans Milsons Nelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!