Foto: AFP/Scanpix

Divi japāņu elektronikas ražotāji - "Sony" un "Panasonic" - pēdējo mēnešu laikā atsākuši ražot produktu līnijas, kas paredzētas tradicionālā stereofoniskā audioieraksta atskaņošanai, Berlīnē notiekošajā tehnoloģiju izstādē "IFA 2014" novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".

Vairāk nekā pirms mēneša ar klasisku stereopastiprinātāju klajā nāca Japānas kompānija "Sony", bet "IFA 2014" savu divu kanālu audiolīniju ar "Technics" zīmolu mūzikas cienītājiem prezentēja "Panasonic" koncerns. Pagājušā gadsimta otrajā pusē abi ražotāji bija samērā pazīstami mūzikas cienītāju vidū, un ievērojama daļa to ražotās aparatūras vēl joprojām cirkulē otrreizējā tirgū.

Aplūkojot "Technics Reference Class R1" augstākā ranga sēriju, redzams, ka ražotājs centies atdarināt 70. līdz 80.gadu stereopastiprinātāju izskatu - jaudas pastiprinātājam uz priekšējā paneļa ir lieli rādītāji, kas uzrāda izejas signāla stiprumu. "Sony" savam "TA-A1ES" jaudas pastiprinātājam vizuālo veidolu izvēlējies mūsdienīgāku.

Lai arī no ārpuses abas iekārtas ir dažādas, tomēr abos aparātos izmantota AB klases signāla pastiprināšana, kas pēdējā laikā kļūst arvien retāk sastopama un visbiežāk tiek aizstāta ar ierasti lētāko un efektīvāko D klasi. Audio cienītāju vidū AB klase parasti vairāk ir iecienīta kā pārbaudīta vērtība, kamēr D klases pastiprinātāji tradicionāli asociējas ar mājas kinozāles vajadzībām, nevis nopietnu mūzikas klausīšanos. Objektīvi skaņu tehnikas testi pagaidām gan vēl nav spējuši uzrādīt, ar ko viena skaņas pastiprināšanas metode būtu labāka vai sliktāka par citu, ja vien tā tiek tehniski pareizi izpildīta.

Visticamāk, ka kompānijas par šādu soli izšķīrušās, jo ik gadu pieaug vinila plašu pārdošanas apjomi, kā arī lielu popularitāti iekarojuši dažādi mūzikas straumēšanas servisi, ko daudzi izmanto arī mūzikas atskaņošanai mājās. Līdz šim mūzikas atskaņošanai viesistabā vislabākie pārdošanas apjomi ir bijuši mūzikas centriem, kā arī daudzkanālu pastiprinātājiem, ko izmanto mājas kinozāles apskaņošanai.

"Sony" savu "TA-A1ES" pastiprinātāju paredzējis pārdot vienā sērijā ar mūzikas serveri. "Technics" savai aparatūrai kā skaņas avotu piedāvā gan mūzikas serverus, gan arī kompaktdisku atskaņotājus. Aparatūras cena ir, sākot no aptuveni 1000 eiro, bet augstākā ranga "Technics" sistēma jau ir kaislīgu mūzikas cienītāju redzeslokā - pilna "Technics Reference Class R1" sistēmas nokomplektēšana ar serveri, pastiprinātāju un skandām izmaksās ap 40 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!