Foto: Reuters/Scanpix

2003. gadā Minhenes pašvaldība paziņoja par plānu no "Microsoft Windows" operētājsistēmas pāriet uz bezmaksas "Linux" vairāk nekā 14 tūkstošos datoru. Toreiz "Microsoft" vadītājs Stīvs Balmers devās uz Minheni, mēģinot mēru pārliecināt šādu lēmumu atcelt. Minhene palika pie sava un pāreju uz bezmaksas programmatūru noslēdza 2013. gada decembrī. Šo vairāk nekā 10 gadu laikā lietotāji bija neapmierināti, pašvaldības IT izdevumi nesamazinājās un produktivitāte kritās, tādēļ Minhenes pašvaldība tagad nolēmusi pāriet atpakaļ uz "Windows" operētājsistēmu, vēsta "TechRepublic".

Minhenes pašvaldība nolēmusi ne tikai "Linux" aizstāt ar "Windows", bet arī bezmaksas biroja programmatūru "LibreOffice" aizstāt ar maksas "Microsoft Office". Jau šobrīd darbiniekiem, saņemot jaunu datoru, esošais Minhenes mērs Dīters Raiters ir radījis iespēju izvēlēties starp "Linux" un "LibreOffice" un starp "Windows 10" un "Microsoft Office".

Ja vairumam darbinieku "Windows 10" patiks labāk par "Linux" un tas izrādīsies ekonomiski izdevīgi, tad Minhenes pašvaldība no minētās bezmaksas programmatūras atteiksies vispār, pat kā no opcijas.

Minhenes pašvaldības personāldaļa ir ļoti kritiska pret speciāli šīs iestādes vajadzībām radītās "Linux" operētājsistēmas distribūciju "LiMux" uz "Ubuntu" bāzes. Šī nodaļa "LiMux" un "OpenOffice" lieto kopš 2006. gada, vēlāk biroja programmatūru aizstājot ar "LibreOffice". Kopš tā laika darbinieku produktivitāte darbā ar datoru esot jūtami sarukusi – programmatūra bieži atteikusi darboties, bijušas problēmas ar ekrāna savietojamību un izdrukām.

Pat 10 gadus pēc pārejas uzsākšanas uz "LiMux" darbinieki ar to nav apmierināti. Un pat ar vissvaigākajiem atjauninājumiem "LiMux" un "LibreOffice" tālu atpaliekot no mūsdienu tehniskajām iespējām un biznesa vides risinājumu standartiem.

Neskatoties uz to, ka Minhenes pašvaldība vairumā datoru (ap 20 tūkstošiem vienību) jau izmantoja "LiMux", tik un tā vairākos datoros (ap četriem tūkstošiem vienību) tika saglabāts "Windows", jo atsevišķa specializētā programmatūra nav savietojama ar "Linux" platformu. Tieši sarežģītība un dārdzība uzturēt divas paralēlās sistēmas ir likusi Minhenes pašvaldībai savu kļūmīgo lēmumu tagad vismaz pakāpeniski atcelt.

Minhenes pašvaldība bija viena no pionieriem Eiropā bezmaksas operētājsistēmas un programmatūras adaptēšanā masveidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!