Foto: LETA

2020. gadā "Tet" grupas apgrozījums saglabājis stabilitāti, veidojot 222,6 miljonus eiro, savukārt eksporta apgrozījums pieaudzis līdz 39,8 miljoniem eiro, kas ir par 41% vairāk nekā pērn un veido teju piektdaļu (18%) no kopējā grupas apgrozījuma, liecina "Tet" grupas konsolidētie dati.

Pagājušajā gadā "Tet" attīstībā investējis 32,1 miljonu eiro – gan stiprinot Latvijas interneta pamatinfrastruktūru, gan pilnveidojot pakalpojums, gan īstenojot uzņēmuma digitālo transformāciju.

Savukārt "Tet" grupas normalizētā EBITDA (peļņa no uzņēmuma pamatdarbības pirms procentu maksājumiem un nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem) veidojusi 65,6 miljonus eiro, valsts nodokļos samaksāti 49,9 miljoni eiro, bet dividendēs akcionāriem izmaksāti 32,8 miljoni eiro, tostarp Latvijas Republikai.

"Tāpat kā citi uzņēmumi un sabiedrība kopumā – arī "Tet" 2020. gadā pielāgojās un pārkārtoja savu darbību, jo īpaši plašo ierobežojumu ietekmētajās apmācību un mediju nozarēs. Tomēr pat nenoteiktības apstākļos mums ir izdevies saglabāt labus rezultātus un attīstīt jaunos biznesa virzienus un eksportu.

Pērn esam iesākuši vairākus vērienīgus projektus, ko sabiedrībai prezentēsim šogad. Skatītājiem piedāvāsim televīzijas nozarē inovatīvu risinājumu "Tet+", ar jauniem risinājumiem pilnveidosim interneta klientu pieredzi, būvējam jaunu datu centru un attīstām mākoņskaitļošanas platformu biznesam, attīstīsim gudro pilsētu risinājumus, vienlaikus turpinot darbu pie uzņēmuma digitālās transformācijas un modernizācijas," skaidro "Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

Pērn audzis apgrozījums "Tet" elektroenerģijas biznesā. Elektrības pakalpojumu klientu skaits ir palielinājies par 22% un pārsniedzis 110 000 klientu atzīmi, sasniedzot 14% kopējā tirgus daļu.

Ar 1,4 miljonu eiro investīcijām šobrīd tiek paplašināts arī "Tet" datu centrs. Šobrīd pilnībā tiek izmantoti aptuveni 80% "Tet" esošo datu centru resursi un, lai nodrošinātu piedāvājumu arvien pieaugošam pieprasījumam, uzņēmums šogad paplašinās vienu no datu centriem Rīgā. Arī mākoņpakalpojumu biznesa virziens, kas 2019. gadā pieredzēja strauju izaugsmi un interesi no ārvalstu uzņēmumiem, aizvadītajā gadā turpinājis stabilu izaugsmi ar +10% apgrozījumu.

Kopumā pagājušajā gadā lielāko izaugsmi, salīdzinot ar 2019. gadu, "Tet" piedāvāto pakalpojumu portfelī piedzīvojusi datortehnikas apkalpošana (35%), "Shortcut" lietotne (32%), optisko tīklu būvniecības biznesa apgrozījums Vācijā (17%) un "Tet" interneta veikals (12%). Arī citi "Tet" pakalpojumi 2020. gadā piedzīvojuši izaugsmi – datu pakalpojumi auguši par 3%, iekārtu tirdzniecība par 8%.

Lielākie ieguldījumi (11,7 miljoni eiro) pērn veikti interneta tīkla attīstībā. Šobrīd "Tet" tīkls nodrošina aptuveni 55-60% no visas interneta plūsmas Latvijā. Attālinātā darba un mācību laikā pieauga arī interneta patēriņš, pirmais lēciens tika novērots martā, otrais – oktobrī, taču neraksturīgi lielāks pieprasījums novērots arī citos 2020. gada mēnešos, tai skaitā vasarā.

Latvijā joprojām turpinās optiskā interneta izbūve. Pērn uzņēmums katru dienu vidēji 18 mājokļos izbūvēja optisko tīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!