Foto: Shutterstock

Nākamās desmitgades laikā blokķēdes tehnoloģijas izmantošana globālajai ekonomikai varētu radīt papildu 1,7 triljonus ASV dolāru, liecina jaunākais "PricewaterhouseCoopers" (PwC) pētījums.

Kompānijas pārstāvji prognozē, ka pagrieziena punkts tehnoloģijas izmantošanā būs 2025.gads, līdz kuram vairums uzņēmēju kaut kādā veidā izmantos blokķēdes tehnoloģiju. Sagaidāms, ka ar blokķēdes tehnoloģiju saistītās lietotnes un sistēmas līdz 2030.gadam radīs papildu 1,7 triljonu dolāru pienesumu globālajam IKP, kas veido 1,4% no kopējā globālā IKP apjoma. Tā rezultātā tiks radīti 40 miljoni jaunu darbvietu.

Vislielāko labumu gūs Āzijas ekonomika, Ķīnai, Indijai un Japānai kļūstot par reģiona līderēm šīs tehnoloģijas ieviešanā. Ķīnai ir potenciāls iegūt papildu 440 miljardus dolāru, bet ASV – 407 miljardus dolāru. Vācija, Japāna, Lielbritānija, Indija un Francija varētu gūt papildu 50 miljardus ASV dolāru katra.

Ziņojumā identificētas arī piecas galvenās jomas, kurām ir augstākais potenciāls radīt papildu vērtību. Viena no tām ir produktu izsekojamība (962 miljardi ASV dolāru), kas īpaši aktuāla kļuva pandēmijas laikā, kad pārtrūka ne viena vien starptautiskās piegādes ķēde.

Otra nozīmīgākā joma ir finanšu pakalpojumi un norēķini (433 miljardi dolāru), kas ietver arī digitālo valūtu izmantošanu un pārrobežu maksājumus.

Trešā joma ir privāto datu drošība (224 miljardi dolāru), kas ietver ID dokumentus, akreditācijas datus un drošības sertifikātus.

Pārējās divas jomas ir līgumi un vienošanās risinājumi (73 miljardi dolāru), kā arī patērētāju iesaistes un lojalitātes programmas (54 miljardi dolāru).

Lielākais ieguvums tiek prognozēts valsts pārvaldes, izglītības un veselības aprūpes sektoriem, lielākoties datu apstrādes un identifikācijas jomā, kā arī tādām nozarēm kā biznesa pakalpojumi, IKT un mediji, savukārt vairumtirgotāji, mazumtirgotāji, ražotāji un būvnieki iegūs no blokķēdes izmantošanas patērētāju piesaistē un iesaistīšanā procesos, kā arī uzlabos informāciju par produktu izcelsmi un izsekojamību.

Protams, blokķēdes tehnoloģijas panākumi būs atkarīgi no konkrētās valsts atbalsta un biznesa vides, jo tai jābūt gatavai ieviest jaunas tehnoloģijas un izmantot to sniegtās iespējas, raksta "Yahoo Finance".

Patlaban visā pasaulē, ikvienā nozarē vērojama nozīmīga aktivitāte blokķēžu jomā, komentē "PwC" globālais līderis Stīvs Deivs.

"Blokķēde varētu kļūt par infrastruktūras tehnoloģiju – tāpat kā internets. Nevienam īsti neinteresē, kā darbojas internets, taču tas kļuvis par mūsu ikdienas sastāvdaļu. Līdzīgi būs arī ar blokķēdi. Pagaidām neesam vēl sasnieguši šo pagrieziena punktu, jo tirgū vēl nav vadošu spēlētāju, taču drīzumā tas visdrīzāk mainīsies," uzskata "PwC Switzerland" finanšu pakalpojumu līderis Ginters Dobrauzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!