Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ārkārtējās situācijas laikā, iestājoties arī siltākam laikam, pieaugusi iedzīvotāju interese par paaugstināta riska lidojumiem ar bezpilota gaisa kuģiem. Vienlaikus arī pieaudzis pieļauto pārkāpumu skaits, veicot lidojumus neatļautās vietās, liecina valsts aģentūras "Civilās aviācijas aģentūra" (CAA) dati.

CAA šī gada pirmajā ceturksnī ir izsniegusi 17 ilgtermiņa un 14 īstermiņa atļaujas paaugstināta riska lidojumiem ar droniem. Pērn laika posmā no augusta līdz decembrim CAA izsniedza 11 ilgtermiņa atļaujas.

Vienlaikus palielinājies arī to gadījumu skaits, kad droni tiek pilotēti neatbilstoši noteikumiem. 2020. gada pirmajā ceturksnī uzsāktas 11, bet aprīlī – vēl divas administratīvā pārkāpuma lietas. Šogad kopumā ierosinātas jau 13 administratīvā pārkāpuma lietas, lai gan pērn visa gada laikā tādu bija 25. Jānorāda, ka puse no šogad uzsāktajām lietām ir pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas un siltā laika iestāšanās, kad iedzīvotāji brīvo laiku izmanto lidojumiem ar droniem. Pārkāpumi visbiežāk saistīti ar ielidošanu neatļautās, lielākoties militārajās zonās.

CAA aicina tālvadības pilotus pārliecināties par ierobežojumiem plānotajā lidojuma maršrutā, lai izvairītos no pārkāpumu pieļaušanas. Ierobežojumi gaisa telpā attēloti kartē VAS "Latvijas gaisa satiksme" mājas lapā. Vienlaikus tālvadības pilotiem jāievēro citi noteikumi, piemēram, jālieto atstarojošās vestes, jāievēro noteiktais attālums no lidojumā neiesaistītajām personām, ielām, autoceļiem utt.

CAA atgādina, ka tālvadības pilotam, kurš vēlas veikt paaugstināta riska lidojumus, atkāpjoties no kādām Ministru kabineta noteikumos Nr. 368 "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un cita veida lidaparātu lidojumi" noteiktajām pamatprasībām, ir jānokārto pārbaudījumi un jāiesniedz iesniegums CAA ilgtermiņa atļaujas saņemšanai.

2020. gada pirmajā ceturksnī iedzīvotāji aktīvi kārtojuši pārbaudījumus. Pērn no augusta līdz decembrim teorētisko zināšanu pārbaudes nokārtoja 144 tālvadības piloti, bet šī gada trīs mēnešos – 66 personas. Savukārt praktisko zināšanu pārbaudi šogad nokārtojušas 12 personas, kamēr pērn to izdarīja 88 personas.

Ārkārtējās situācijas laikā CAA ir pārtraukusi teorētisko zināšanu un praktisko prasmju pārbaužu pieņemšanu. Tomēr CAA šobrīd aktīvi strādā pie tā, lai tuvākajā laikā teorētisko zināšanu pārbaudes varētu pieņemt attālināti. Par to informācija tiks ievietota mājas lapā, CAA sociālos tīklos un informatīvajā mājas lapā, kurā tālvadības piloti var iepazīties ar normatīvo regulējumu dronu pilotēšanai un, aizpildot testu, pārbaudīt savas zināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!