Virtuālās realitātes spēle "Pokemon Go" pirmdien nodrošinājusi Japānas videospēļu kompānijas "Nintendo Co" 23% akciju vērtības pieaugumu, ziņo "Businessinsider.com".

Spēles pamatā ir virtuālo pokemonu – Japānas multfilmu tēlu – meklēšana reālajā vidē, izmantojot telefona kameru un tās sensorus. Meklējot pokemonus, cilvēki ar telefoniem rokās staigā pa mežiem, pilsētām un pamestiem graustu rajoniem, cenšoties atrast, kur spēles algoritms paslēpis meklēto virtuālo pokemonu. To atrodot, animācijas varonis telefona kamerā redzams kā dzīvs.

Foto: AFP/Scanpix

Spēle 7. jūlijā oficiāli atklāta Austrālijā, Jaunzēlandē un ASV, kur tā jau kļuvusi par populārāko "Apple" operētājsistēmā "iOS" lejupielādēto aplikāciju. Kā norāda spēles veidotāji no "Nintendo" un "Niantic Labs", šobrīd vēl nevar prognozēt, kad tieši spēle būs pieejama arī Eiropā. Aizkavēšanās, kā skaidro izstrādātāji, saistīta ar serveru lielo pārslodzi ASV, kur kompānijas pārstāvji nebija gatavi lielajam lietotāju skaitam.

Salīdzinājumam: 8. jūlijā "Pokemon Go" vidēji dienā tika spēlēta 43 minūtes, kas ir ilgāks laiks nekā tas, ko vidēji lietotāji dienā pavada "Whatsapp", "Instagram", "Snapchat" un "Messenger" lietotnēs, norāda "similarweb.com", publikācijā piebilstot, ka jau tuvākajās dienās "Pokemon Go" spēlētāju skaits pārsniegs tvitera lietotāju skaitu.

Lai gan oficiāli spēle aizvien Eiropā nav pieejama, acīgākie viedierīču lietotāji šo aizliegumu apgājuši un spēli, izmantojot APK failu iestatījumus, Latvijā lejupielādējuši tāpat. Par spēles lielo popularitāti liecina cilvēku ieraksti sociālajos tīklos, kur spēlētāji stāsta par pokemonu ķeršanas piedzīvojumiem Maskavas forštatē, Purvciemā, Pļavniekos un citur. Tāpat par spēli informējusi arī Rīgas dome, aicinot tās lietotājus, skatoties telefonā un ķerot pokemonus, būt uzmanīgiem un neiekļūt satiksmes negadījumā.

ASV mediji brīdina, ka jāuzmanās arī no ļaundariem, kas lielo spēlētāju aizrautību varētu izmantot negodprātīgos nolūkos. Misūri štatā ļaundari, izmantojot ģeolokācijas iestatījumus, nakts laikā kādā tumšā nostūrī sagaidīja un aplaupīja četrus jauniešus, kuri pamestā stāvvietā centās atrast virtuālo japāņu pasaku tēlu. Arī "Pokemon Go" pārstāvji savā tvitera profilā aicina spēles fanus naktī pokemonus ķert īpaši piesardzīgi.

Tikmēr Vaijomingā kāda pusaudze, meklējot pokemonus, atradusi kādu cilvēka līķi, ziņo radio KTQV.

Savukārt Austrālijā Darvinas policijas iecirknis sociālajos tīklos izplatījis paziņojumu, kurā lūdzis spēlētājus nenākt uz kārtības sargu ofisu un nemēģināt noķert tur spēles algoritma paslēpto pokemonu Sendšrū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!