Foto: Publicitātes foto
Ideju atbalsta programma "Prototron" piešķir līdz 35 000 eiro, lai atbalstītu tehnoloģiju inovāciju ideju prototipu izveidi. Līdz šim "Prototron" ir finansējis 79 "gudras" idejas ar kopējo summu gandrīz 965 000 eiro, un komandas ir piesaistījušas vairāk nekā 30 miljonus eiro papildu investīcijās. Attēlā: "Prototron" pavasara programmas finālisti.

"Prototron" mērķis ir iedrošināt gudrus un uzņēmīgi domājošus cilvēkus, lai, izmantojot finansiālu atbalstu, īstenotu savas idejas, pārvēršot tās par taustāmiem prototipiem un konkurētspējīgu biznesu. Labākie pretendenti saņem finansējumu līdz 35 000 eiro, kā arī apmācības par tēmām, kas ir svarīgas konkurētspējīga biznesa izveidei.

Ideju var pieteikt līdz 25. novembrim, un jaunā programma tiks uzsākta 2. decembrī. Programmas pirmajās nedēļās tiek organizēts vebināru cikls, lai no vadošajiem Baltijas speciālistiem iegūtu zināšanas par vairākām būtiskām tēmām, kas nepieciešamas spēcīga un veiksmīga biznesa uzsākšanai. Pēc vebināru cikla tiks organizētas tikšanās ar vairākiem idejai atbilstošiem nozaru speciālistiem, lai nodrošinātu vispiemērotākās un noderīgākās mentoringa sesijas. Programmas ietvaros komandām tiks uzdoti arī praktiskie darbi, kas ietvers mājas lapas izveidi, vienas lapas informatīva materiāla izveidi par ideju un pūļa finansējuma kampaņas izveidi. Programmas beigās, kas būs 2021. gada janvārī, labākās komandas stāsies uz skatuves un sacentīsies, lai saņemtu finansiālu atbalstu sava pirmā prototipa izveidošanai.

Sadarbībā ar "Buildit Latvia", kas ir jaunuzņēmumu akselerators, šī gada pavasarī "Prototron" programma tika īstenota gan Igaunijā, gan Latvijā. Kopā no Latvijas un Igaunijas tika saņemti vairāk nekā 300 pieteikumi. Pēc īstenotajām apmācībām un mentoringa, žūrija nolēma atbalstīt piecas komandas ar kopēju balvu fondu 70 000 eiro.

"Prototron" 2020. gada pavasara kārtas finansējuma saņēmēji:

- "10Lines" (Igaunija) komanda saņēma 25 000 eiro un sāk izstrādāt robotu, kas vienlaikus var marķēt un krāsot gājēju pārejas. Šobrīd tas ir process, kurā nepieciešami ievērojami cilvēka un laika resursi, ko robots var viegli aizstāt un veikt.

- "Magnalysis" (Latvija) komandai, kas izstrādā risinājumu, kā padarīt magnētiskās rezonanses attēlveidošanu (MRI) lētāku un lietotājam draudzīgāku, tika piešķirts finansējums 20 000 eiro apmērā. Risinājums palīdz (MRI) izmeklējumu informāciju ievietot mākoņa tehnoloģijā, lai tā būtu pieejama ārstiem tiešsaistē, un mākslīgais intelekts spētu analizēt izmeklējumu rezultātus un palīdzētu noteikt sākotnējo diagnozi. Kopumā risinājums ievērojami atvieglotu ārstu darbu.

- Ar 10 000 eiro finansējumu "Abbuco" (Igaunija) komanda plāno izstrādāt saules parku analīzes risinājumu, kas apkopo un analizē informāciju no parkiem, ko izveidojuši dažādi ražotāji, lai maksimāli palielinātu to sniegtās priekšrocības.

- "LifePatch" (Igaunija) ir jaunās paaudzes jūras trauksmes poga, kuras pamatā ir NB-IoT (šaurjoslas lietu internets), kas sūta SOS zvanu uz mākoņu sistēmu. Tas palīdz daudz ātrāk un labāk atrast briesmās nonākušu cilvēku jūrā, jo cilvēka atrašanās vieta ar mākoņu sistēmas palīdzību tiek noteikta daudz precīzāka nekā iepriekš. Komanda saņēma finansējumu 10 000 eiro apmērā.

- "Millo Appliances" (Lietuva) komanda saņēma 5000 eiro, lai attīstītu viedo virtuves virsmu ar magnētisko motoru. Tā vietā, lai katrā virtuvē būtu vairākas atsevišķas ierīces, piemēram, blenderis, virtuves kombains, maisītājs utt., ir viena viedā darba virsma un saderīgi konteineri.

Veiksmīgākā no līdzfinansēšanas platformā "Fundwise" veiktajām kampaņām bija komandai no Latvijas – "AG Vibez", kura izstrādā skaņu horeogrāfijas apģērbu, kas, piemēram, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, palīdz uztvert mūziku caur skaņas vibrācijām. Komanda ar kampaņu saņēma 905 eiro. Pavisam 29 komandas saņēma 7 423 eiro.

Kopš 2012. gada, Prototron ir finansējis 79 viedās idejas ar kopējo atbalstu nepilnu 965 000 eiro apmērā. Savukārt vēlāk šīs komandas ir spējušas piesaistīt papildu finansējumu vairāk nekā 28 miljonu eiro apmērā. "Prototron" 2012. gadā nodibināja "Swedbank", "TalTech" un Tallinas zinātnes parks "Tehnopol". 2020. gadā "Prototron" pievienojās divi jauni partneri – Tartu Universitāte un "Buildit Latvia". Tieši "Buildit Latvia" kļūšana par partneri deva iespēju komandām no Latvijas piedalīties konkursā. Papildu dibinātājiem ir arī tādi partneri kā Tallinas pilsēta, "Samsung", "Hedman Lift", "Fundwise", "Veebimajutus.ee", "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), "Microsoft", "Amazon Web Services" un "Basis ID".

"Man patīk aktīvs dzīves veids, tai skaitā, arī krosiņu skriešana pa mežu. Pēc 10 vai 15km distances vienmēr ir tik kolosāla sajūta, vienalga kādi ir bijuši laika apstākļi. Arī pēc skrējiena, kad lietus gāž kā ar spaiņiem un āra temperatūra ir tikai nedaudz virs nulles, un kopumā laiks ir tāds, ka "saimnieks pat savu suni nedzītu laukā". Kas ir visgrūtākais – ne jau skriet pa dubļiem un izvairīties no pārāk lielām peļķēm? Nē! Grūtākais ir piecelties no krēsla un sākt! Sākt – tā ir lielākā barjera. Līdzīgi ir ar jaunuzņēmumiem – tas ir emocijām bagāts piedzivojums, bet grūtākais ir sākt. Sākt būvēt prototipu, sākt veidot komandu, sākt iet pie potenciālajiem klientiem. Sākt ir grūti. Kad jau skriešanas apavi ir kājās, tad atpakaļ ceļa nav. Var iet un skriet sniegā un lietū. Kad uz galda ir prototips, tad tikai atliek iet un darīt," teic "Buildit Latvia" vadītājs Matīss Neimanis. "Prototron" ir domāts palīdzēt sākt, palīdzēt saprast biznesu un uzbūvēt prototipu, lai ir ko nolikt uz galda un parādīt potenciālajam klientam vai investoram.

"Prototron" vadītāja Jana Budkovskaja norāda, ka esam iemācījušies to, kā tehnoloģija patiešām var mums palīdzēt uzturēt saikni un sadarboties, ja ierastie ceļojumi nav iespējami. "Šogad esam īstenojuši tehnoloģiju ideju fonda "Prototron" pavasara programmu kopā ar Latvijas partneriem. Tik daudz robežu, barjeru un šķēršļu tika nojaukti mūsu sadarbībā, un esam snieguši daudz lielāku pienesumu un zināšanu "Prototron" komandām. Pieliekam pūles sadarbības veidošanā un ieguldām resursus jau esošā atbalsta programmā, nevis veidojam kaut ko jaunu," teic Budkovskaja.

LMT viceprezidents Ingmārs Pūķis teic, ka, attīstoties mobilo sakaru infrastruktūrai, jaunajām lietu interneta un 5G iespējām, ikvienam ir milzīgs potenciāls izdomāt kaut ko inovatīvu tehnoloģijās, kas var noderēt cilvēkiem visā pasaulē. Bieži vien nemaz nevajag sarežģītus tehnoloģiju risinājumus, bet labu ideju no visdažādāko nozaru speciālistiem, kā savienot vienas jomas vajadzību ar tehnoloģiju iespējām. LMT sadarbojas ar "Buildit Latvia" un ir "Prototron" partneris, jo šī atbalsta programma aicina cilvēkus uz jaunu lietu radīšanu un palīdz no idejām virzīties tālāk ar darbiem. Inovāciju radīšanas tradīcija Latvijā ir jāstiprina, jo mūsu valsts nafta un zelts ir gudri cilvēki un tehnoloģiju iespējas augstās pievienotās vērtības produktu radīšanai.

"Mēs būtu gandarīti redzēt "Prototronā" izaugam idejas, kas palīdzētu uzņēmējiem mazināt ekoloģisko pēdu un labāk kalpot sabiedrībai – ar gudrāku resursu patēriņu, uzlabotiem procesiem, plašāku skatījumu uz uzņēmuma ietekmes loku un sociālām inovācijām. Digitalizācijas, Eiropas Zaļā kursa un pandēmijas nestās pārmaiņas neizbēgami pārdefinēs konkurētspējas principus. Dinamiski laiki allaž paver iepriekš nebijušas iespējas tiem, kuri ātri un trāpīgi saprot, kas sabiedrībai šajos laikos ir vissvarīgākais, un piedāvā risinājumu," teic "Swedbank Latvia" vadītājs Reinis Rubenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!