Ņikita Haļavins, kas Latvijā un Krievijā radījis vairākus interneta tirdzniecības un ziņapmaiņas "stārtapus" jeb jaundibinātus uzņēmumus, radījis jaunu platformu "Stealthy" anonīmo ziņojumu un īsziņu apmaiņai.

Viņš savulaik izveidojis arī vietnes "Professionali.ru" un "ShopogoliQ.ru", kuras medijos tika dēvētas par miljoniem vērtām.

Kā viņš skaidro portālam "Delfi", Latvijā viņa jaunais pakalpojums darbojas tikai dažas nedēļas, bet lietotājiem jau izdevies "uzkārt" serveri.

Krievijā šī lietotne jeb aplikācija atpazīstamību ieguvusi, kad kāds jokdaris 1.aprīlī Kremļa opozīcijas medija "Doždj" īpašniekam Aleksandram Vinokurovam un vēl vairākiem mediju jomā strādājošajiem, izmantojot "Stealthy" anonimitāti, nosūtīja "brīdinājumus" par gaidāmu kratīšanu, vēsta vietne "TJournal".

25 gadus vecais Haļavins ir vietņu "Uzdevumi.lv" un "WebAptieka.lv" līdzīpašnieks.

Savu jauno aplikāciju viņš raksturo kā līdzīgu populārajam "WhatsApp" un "Viber", bet tā lielākā atšķirība ir tā, ka ziņojumu autori paliek anonīmi. Lietotnes lejupielādes vietnēs Google Play un App Store ievietotie attēli liecina, ka tā izstrādātāji sagaida, ka "Stealthy" galvenokārt tiks izmantots slepenu un seksuālas dabas ziņu apmaiņai.

Haļavins gan uzskaita plašāku aplikācijas pielietojumu iespēju klāstu - ar to iespējams atklāt kādam jūtas, nenosaucot savu īsto vārdu, atklāt kompromitējošu informāciju, komunicēt ar žurnālistiem.

Jaunais uzņēmējs plāno attīstīt projektu, izmantojot savus līdzekļus, līdz tām brīdim, kad auditorija sasniegs 200 000 cilvēku. Viņš gan apgalvo, ka pagaidām negrasās ieguldīt produkta mārketingā vai padarīt lietotni par maksas pakalpojumu. Viņaprāt, investori ir gatavi ieguldīt tur, kur ir novērojama straujā attīstība, kas kļūst par ikdienas dzīves daļu, nevis tur, kur nauda tiek prasīta no lietotāja. Kā piemēru viņš min "WhatsApp", kas nerada ieņēmumus, tomēr tika iegādāts par deviņiem miljardiem ASV dolāru.

Haļavins skaidro, ka "Stealthy" viņam radusies laikā, kad Krievijā aktīvi tika slēgtas bankas, proti, pērn bankrotējušas vairāk nekā 100 kredītiestādes. Saskaņā ar viņa paša teikto, Haļavinam esot ticama informācija par augstākā līmeņa vadītājiem, kuri uz personīgiem kontiem pārskaitījuši simtiem miljonu ASV dolāru, kas piederējusi viņu klientiem. Tomēr viņam nebija ērta līdzekļa, ar kuru varētu informēt pazīstamus noguldītājus un nesaņemt tiesas sodu saskaņā ar Centrālās bankas likumiem.

Aplikācijas izstrādē ieguldīti aptuveni 15 tūkstoši ASV dolāru. Viens šāda slepena ziņojuma nosūtīšanas izmaksas ir aptuveni 0,04 ASV dolāri. Saskaņā ar Haļavina prognozēm sešu mēnešu laikā tikai uz bezmaksas ziņojumiem un aparatūras atbalstu viņam būs jātērē vairāk nekā 75 tūkstoši ASV dolāru.

"Stealthy" autors apgalvo, ka visi dati ir droši šifrēti sūtītāju ierīcēs un tiek atšifrēti saņēmēju pusē. Tādējādi, pat ja ziņu izdodas "pārtvert" tā nav izlasāma, bet autors ir nenosakāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!