Foto: Publicitātes foto/"Tet"

Sūtījumu piegādes loģistikas uzņēmums "Omniva" sadarbībā ar Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu "Tet" 28. martā Ķemeros, Jūrmalā, atklāj pirmo pakomātu, kura darbību nodrošinās uz tā uzstādīto saules paneļu saražotā elektrība.

Plānots, ka pēc testa perioda "Omniva" ar "Tet" saules paneļiem aprīkos vēl vismaz 100 savus pakomātus.

Uzņēmumu veiktās aplēses liecina, ka gada griezumā saules paneļi saražotu gandrīz 90% no pakomātam nepieciešamās enerģijas, bet saulainākajos mēnešos saules paneļu produktivitāte pret iekārtas elektrības patēriņu sasniegtu pat 150%.

"Mūsu uzņēmuma stratēģija paredz pakāpenisku pāreju uz ilgtspējīgām tehnoloģijām jomās, kuras tas ir iespējams. Pāreja uz saules radīto enerģiju vidējā termiņā ne tikai samazinās mūsu izmaksu pozīcijas, bet arī būs vēl viens solis "Omniva" ceļā uz CO2 neitralitāti," saka "Omniva" vadītāja Latvijā Beāte Krauze-Čebotare.

Kā norāda Krauze-Čebotare, kopumā saules paneļu uzstādīšana uz pakomāta un atbalstošo tehnoloģiju integrācija tajā ir bijis pietiekami izaicinošs process: "Par dažādu tehnoloģiju savietojamību, saprotams, ka jādomā ne tikai mums, bet arī citām nozarēm. No idejas, kas uzrakstīta uz salvetes, līdz saules paneļu uzstādīšanai pagāja aptuveni pieci mēneši."

Kombinācijā ar invertoru (iekārtu, kas pārveido no saules iegūto enerģiju elektroenerģijā) un gudro skaitītāju, uzstādītie saules paneļi ļaus detalizēti monitorēt saražotās enerģijas apjomu un efektīvu tās izlietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!