Foto: Kaspars Teilāns/Publicitātes foto
Rīgā, Brīvības ielā 155-K7 atklāts jaunais "Primekss Betona izpētes centrs" (PBIC). Tajā notiek betonam nepieciešamo īpašību testēšana un attīstība atbilstoši jaunāko industrijas robotizācijas iekārtu prasībām.

Centrā 400 m2 platībā izvietotas modernas betona svaigo un sacietējušo īpašību testēšanas laboratorijas, kā arī betona izejvielu fizikāli-ķīmisko īpašību testēšanas laboratorija betona piedevu izstrādei un kvalitātes kontrolei.

"Robotiem ir vajadzīgs ļoti precīzs betona pamats, uz kā strādāt. Tie ir daudz prasīgāki par kādreizējām noliktavu iekārtām. PBIC spējam radīt betonu ar mazāku klimata nospiedumu un īpašībām, kuras padara to piemērotu modernāko robotizācijas iekārtu un automatizācijas sistēmu atbalstam loģistikas centros visā pasaulē," skaidro "Primekss" tehnoloģiju direktors Dr. ing. Rolands Cepurītis.

"Betona nozare atbildīga par 8% cilvēku darbības rezultātā radīto CO2 izmešu apjomu. Ar "Primekss" izstrādāto kompozītbetona tehnoloģiju panākam izmešu samazinājumu līdz pat 70%," informē "Primekss" ģenerāldirektors Jānis Ošlejs.

PBIC izveide paaugstina inovatīvas betona tehnoloģijas attīstīšanas kapacitāti, kā arī kalpo kā pamudinājums turpmākām investīcijām Latvijas izaugsmi un konkurētspēju sekmējošos pētniecības projektos, uzskata Ošlejs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!