Iespējams, kādam varētu šķist, ka par sievietēm tehnoloģiju pasaulē tiek runāts nu jau pārāk daudz un neko jaunu vairs nav iespējams pateikt. Taču, visticamāk, plašā diskusija par šo tēmu ir viens no iemesliem, kāpēc situācija pakāpeniski mainās – turklāt, iespējams, daudz par lēnu. Igaunijas organizācijas "Tech Sisters" piemērs rāda, ka plašai sabiedrības iesaistei un izglītošanai ir panākumi – deviņu gadu laikā kopš "māsības" dibināšanas nozarē ir daudz vairāk sieviešu seju.

Igaunijas organizācija "Tech Sisters" apvieno tehnoloģiju nozarē strādājošās sievietes un izglīto gan viņas, gan plašāku sabiedrību par tehnoloģijām, kā arī dalās pieredzes stāstos.

"Tech Sisters" līdzdibinātāja Marilīsa Linda (Mari-Liis Lind) nav ar mieru pieņemt visus panākumu laurus, taču piekrīt – tēma, ko iepriekš mēdza uzskatīt par radikāla feminisma izpausmi, šobrīd ir dienaskārtībā kā normāla dažādības un iekļautības sastāvdaļa. Sievietes tehnoloģiju nozarē ir vajadzīgas ne vien viņām pašām, lai labāk nopelnītu, bet visai sabiedrībai kopumā, lai pieaugtu tās labklājība. Šodien tehnoloģiju pārzināšana ir kļuvusi par digitālo rakstītprasmi, kas ir vajadzīga katram.

Par sievietēm tehnoloģiju pasaulē tiek runāts ļoti daudz, un jūs droši vien uz šo jautājumu esat atbildējusi neskaitāmas reizes, bet pajautāšu vēlreiz. Kas ir tie iemesli, kāpēc sievietēm ir jābūt tehnoloģiju nozarē?

Manuprāt, tas ir jautājums par talantu kopu. Piemēram, kad mēs veidojam kādu produktu, ir vajadzīgs daudzveidīgs skatījums uz to – arī sieviešu. Ja kādu produktu vai pakalpojumu izstrādā maza, viendabīga grupa, tajā var pietrūkt tā, kas patiesībā ir vajadzīgs plašākai sabiedrībai. Tas notiek dabiski, bez slikta nodoma.

Vēl viens iemesls, kāpēc mums ir nepieciešams vairāk sieviešu tehnoloģiju jomā, – lai nodrošinātu līdzsvarotāku un daudzveidīgāku skatījumu. Ir zinātniski pamatots fakts, ka daudzveidīgākas komandas darbojas labāk un veido arī labākus produktus, kas līdz ar to ir ekonomiski saprātīgāk. Tāpat vairāk sieviešu tehnoloģiju nozarē rāda pozitīvu piemēru. Tātad īsumā – dažādība rada vairāk inovāciju, lielāku ietekmi un lielākus ieņēmumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!