Foto: Publicitātes foto

SIA "Rīgas meži" 2019. gada 5. septembrī izsludinātajā konkursā "Mobilo sakaru pakalpojuma iegāde" iekļautais kritērijs par bāzes staciju skaitu radījis acīmredzamas priekšrocības vienam pretendentam, atzinusi Administratīvā rajona tiesa, informē "Tele2". Šādu acīmredzamu priekšrocību noteikšana vienam no pretendentiem ir nepamatota, bet attiecīgās nolikuma prasības vērtējamas kā prettiesiskas.

No jaunākās tiesu prakses secināms, ka objektīvi nepastāv viens kritērijs, kas efektīvi ļautu pārliecināties par piedāvātā pakalpojuma kvalitāti, tostarp par tādu nav atzīstams arī bāzes staciju skaits bez konkrētākas sasaistes ar citiem parametriem.

Tiesas izpratnē objektīvākais rezultāts varētu tikt iegūts, bāzes staciju skaitu vērtējot kopsakarā ar citiem radio pārklājumu ietekmējošiem tehniskajiem parametriem, tādiem kā bāzes staciju izvietojums, antenu veids, radio signāla elektromagnētiskā intensitāte un to traucējošie apstākļi, apkārtējās vides raksturs, reljefs u.c. Turklāt attiecībā uz konkrētu ģeogrāfisku lokāciju visobjektīvākais novērtējums ir attiecīgo operatoru pārklājuma un pakalpojuma pieejamības mērījumi.

"Bāzes staciju skaita kā kritērija iekļaušana publiskajos mobilo sakaru iepirkumos vairāku gadu garumā liecināja par izteiktu favorītismu tajos, kas ierobežo godīgu konkurenci un rada zaudējumus valstij. Lielākajā daļā šādu iepirkumu uzvarēja vēsturiskais operators. Par šo jautājumu esam daudz runājuši ar atbildīgajām iestādēm, kā arī analizējuši ārvalstu praksi, kas atklāj, ka šāds kritērijs ārvalstu publiskajos iepirkumos netiek iekļauts, jo neļauj izvērtēt reālo sniegtā pakalpojuma kvalitāti," akcentē "Tele2" juridiskā un regulēšanas lietu departamenta direktors Aigars Evertovskis. "Pirms salīdzinoši neilga laika arī nozari uzraugošā ministrija – Satiksmes ministrija – savās oficiālajās vadlīnijās atzina, ka bāzes staciju skaitu nav vēlams iekļaut kā kritēriju publiskajos mobilo sakaru iepirkumos, un tagad to ir atzinusi arī tiesa. Ļoti ceram, ka turpmāk šāds prettiesisks kritērijs vairs neparādīsies Latvijas publiskajos iepirkumos un to ņems vērā arī Iepirkumu uzraudzības birojs."

Tiesa arī secina, ka lielāks bāzes staciju skaits konkursā uzvarējušajam pretendentam pats par sevi nevar sniegt pasūtītājam pietiekami drošas garantijas, ka kādā no ģeogrāfiskajiem punktiem tās darbības teritorijā lietotājam neradīsies situācija, ka mobilo sakaru pakalpojumi vajadzīgajā brīdī būs īslaicīgi vai pastāvīgi nepieejami radio signāla nepietiekamības dēļ.

Spriedumu šajā lietā Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu nams pieņēma decembrī. To var pārsūdzēt Senāta Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā no tā sastādīšanas dienas, iesniedzot kasācijas sūdzību Administratīvās rajona tiesas Rīgas tiesu namā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!