Foto: Markus Spiske / cc

IT industrijas attīstību pamatīgi bremzē speciālistu trūkums, sarunu festivālā "Lampa" norāda eksperti. Domapmaiņā "Izglītība 4.0: nākotnes skola jau šodien" uzņēmumu "Tilde" un "Mobilly" pārstāvji pauž bažas par situāciju ar darbaspēku IT nozarē.

"Ik gadu mācības beidz 700-800 IT speciālistu, bet industrijas pieprasījums ir vismaz 3000," pauž Uldis Dzenis, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas un SIA "Tilde" valdes loceklis.

Uz akūto IT speciālistu trūkumu Latvijas tirgū norāda arī "Mobilly" vadītājs Ģirts Slaviņš: "Ja tad, kad meklējam programmētāju, uz vakanci piesakās pieci vai seši kandidāti, tie jau ir svētki. Parasti piesakās viens vai divi, un nav tā, ka mēs piedāvātu minimālo algu."

Slaviņš turpina, ka izglītības sistēma Latvijā joprojām ir ar ļoti humanitāru ievirzi. Tas nenozīmē, ka humanitārās zinātnes būtu jāizmet un nav tā, ka visiem tagad jāmācās fizika un matemātika, taču ir problēma, ka eksaktie priekšmeti joprojām nav stilīgi. Tagad mazliet stilīgumu iegūst robotika. Taču tas, ka Latvijas skolās no pirmās klases nav robotikas stundas, ir viena no lielākajām cūcībām, pauž Slaviņš.

Dzenis piemetina: "Skolās jābūt datorkursiem, kuros mācītu nevis "Microsoft Word", bet programmēšanas pamatus."

Sarunu festivāls "Lampa" norit Cēsu pils parkā no 28. līdz 29. jūnijam. Uz vairākām skatuvēm divu dienu laikā notiek vairāk nekā 350 pasākumu. Galvenais festivāla mērķis ir stiprināt demokrātijas, diskusiju un cieņpilnu sarunu kultūru Latvijā. Šī gada diskusiju galvenā tēma ir drosme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!