Foto: AP/Scanpix/LETA

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Kauņas Tehnoloģiju universitāte un Tallinas Tehnoloģiju universitāte vienojušās par zināšanu un inovāciju kontaktpunkta "EIT RawMaterials Baltic Hub" dibināšanu, kas palīdzēs Baltijas zinātniekiem un uzņēmumiem radīt konkurētspējīgas inovācijas izejmateriālu jomā, informē RTU.

"EIT RawMaterials" ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopiena. Apvienojot vairāk nekā 300 vadošo rūpniecības uzņēmumu, universitāšu un pētniecības organizāciju no 20 valstīm, tā uzskatāma par lielāko konsorciju izejvielu nozarē pasaulē. Piedāvājot atbalsta instrumentus, tā stiprina sadarbību, veicina zināšanu apmaiņu, jaunu uzņēmumu veidošanu un novatorisku risinājumu izstrādi visā izejmateriālu ķēdē, sākot no izpētes, ieguves un apstrādes līdz aizstāšanai, pārstrādei un aprites ekonomikai.

"EIT RawMaterials Baltic Hub" atklāšana notiks 26. septembrī plkst. 9.00–16.30 RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē.

"Tā kā Latvija nav ļoti bagāta ar izejmateriāliem – mums ir māls, smiltis, dolomīts, kaļķakmens un ģipšakmens –, zinātnieki attīsta idejas otrreizējai materiālu izmantošanai, izejvielu atgūšanai no rūpnieciskiem atkritumiem. Izmantojot rūpnieciskos atkritumus, piemēram, elektrofiltru pelnus, keramikas atlikumus, iespējams iegūt sārmu aktivizētus materiālus, ko var izmantot būvniecībā, piemēram, betonam līdzīgu izstrādājumu izgatavošanā, kā arī enerģētikā, ūdens saimniecībā. Inovatīva ir ideja par dažādu metālu un vielu atgūšanu no notekūdeņiem," piemērus min RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes profesore Diāna Bajāre. Latvijas zinātnieki ir ieinteresēti rast plašāku pielietojumu arī koksnei, piemēram, radot inovatīvus kompozītmateriālus būvniecībai, un citiem ekoloģiskiem materiāliem.

Bajāre pauž, ka "EIT RawMaterials Baltic Hub" izveide paver plašākas iespējas Baltijas zinātniekiem vieniem vai sadarbībā ar vietējiem uzņēmumiem iesaistīties liela mēroga pētniecības projektos, piekļūt pasaulē pazīstamiem industrijas partneriem. Kontaktpunkta izveide sekmē arī inovatīvu un jaunu uzņēmumu veidošanos.

"EIT RawMaterials Baltic Hub" īstenos trīs programmas, kas secīgi notiks Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Tiks organizēta zinātnes un tehnoloģiju pārneses konference, vasaras skola, kurā studenti strādās pie industrijas izaicinājumiem, un akcelerācijas programma, kas sniegs atbalstu zinātnisko jaunuzņēmumu ideju attīstībai.

RTU jau ir pievienojusies divām EIT zināšanu un inovāciju kopienām: "EIT Climate-KIC" un "EIT Food". EIT programmas Latvijā īstenot RTU Dizaina fabrika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!