Foto: Publicitātes attēli

Pirmdien aizsākās "Apple" rīkotā izstrādātāju konference, kas šogad notiek gan tiešsaistē, gan klātienē. Pasākuma galvenajā prezentācijā tika demonstrēti galvenokārt programmatūras uzlabojumi, kas pie lietotājiem nonāks rudenī. Tāpat tika pieteikts jaunākais pašu izstrādātais procesors M2, kurš, protams, ir vēl ātrāks kā iepriekšējie.

WWDC pasākums notiek katru gadu vasaras sākumā. Parasti tas bija liels daudz tūkstošu apmeklētāju klātienes pasākums. Covid-19 ēras sākumā to pārveidoja par tiešsaistes pasākumu, taču šogad daļa izstrādātāju un interesentu pasākumu var apmeklēt arī klātienē.

Kā ierasts konference sākās ar galveno prezentāciju, kurā pieteiktos jaunumus padziļināti varēs izpētīt visu nedēļu. Lielākā daļa jaunumu ir programmatūras un operētājsistēmu atjaunojumi, taču neizpalika arī jaunu "dzelžu" pieteikums. "Apple" prezentēja jaunu modeli savā populārākajā klēpjdatoru sērijā - "Macbook Air". Tas ir ieguvis jaunu plakanāku dizainu un jaunu procesoru.

Tikai pirms pāris gadiem "Apple" nāca klajā ar plāniem ieviest pašu izstrādātus procesorus datoriem un šobrīd jau praktiski visi uzņēmuma datori ir aprīkoti ar kādu no pirmās paaudzes M1 procesoru. Lai arī tie ir ātrāki par iepriekšējiem "Intel" procesoriem, "Apple" nolēma jau tagad izlaist jaunu, vēl ātrāku versiju - M2.

Šis procesors ir vidēji par 20% jaudīgāks un patērē apmēram tikpat enerģijas (salīdzinoši ļoti maz). Tas ļauj jaunajam "Macbook Air" ar vienu uzlādi darboties pat 18 stundas. Jaunais dators aprīkots arī īpaši ātro uzlādi, kas ļauj 50% uzlādēt vien pusstundā.

Patīkams jaunums ir "Magsafe" magnētiskā lādētāja atgriešanās "Mac" datoriem. Šāds savienojums viegli "pārtrūkst", ja vadu gadās nejauši aizķert. Tas var pasargāt klēpjdatoru no neplānota kritiena.

Tāpat kā iepriekš, dators aprīkots arī ar divām USB-C pieslēgvietām.

Jaunie "Macbook Air" būs pieejami pēc mēneša. Paredzams, ka to cenas ar M2 procesoru būs sākot no 1500 eiro.

Viens no pamanāmākajiem jaunumiem, kas sagaida "iPhone" viedtālruņus ir pielāgojams slēgtā ekrāna saturs. Pirmo reizi būs iespēja pielāgot pulksteņa izskatu, kā arī papildināt ekrānu ar gudrajiem sīkrīkiem un citu informāciju.

Vēl viens sen gaidīts jaunums būs iespēja labot jau nosūtītās īsziņas. Kā arī iespēja atsaukt nosūtītu ziņu.

Būtiski uzlabota arī teksta ievade ar balsi, diemžēl tā nedarbosies latviešu valodai.

Jaunumi arī attēlu atpazīšanā. Pērn "Apple" ieviesa spēju ierīcēm atpazīt tekstu jebkurā attēlā. Turpmāk tekstu varēs atpazīt arī video, kā arī atpazīt varēs cilvēkus, dzīvniekus un objektus ko var automātiski izgriezt vai izmantot citus efektus.

Interesanti jaunievedumi automobiļu integrācijā "CarPlay". Līdz šim pieslēdzot "iPhone" automobilim varēja pārvaldīt kartes, īsziņas un mūziku. Taču jaunā "CarPlay" versija piedāvā pārņemt visu auto mērinstrumentu paneli ieskait spidometru. Telefonam būs iespēja piekļūt visiem galvenajiem auto datiem un attēlot to, izmantojot savu saskarni un dizainu. "Apple" apgalvo, ka auto ražotāji esot sajūsmā par šo risinājumu. Pieredze gan rādīja, ka pat "parasto" "CarPlay" ražotāji ieviesa visai negribīgi.

Ļoti priecējošs jaunums kam nākotne gan vēl nav skaidra ir "Apple" piedāvātās virtuālās atslēgas paroļu vietā. "Passkeys" ir jauna sistēma, kas ļauj reģistrēties un autorizēties izmantojot biometrisko sistēmu - pirkstu nospiedumu lasītāju vai sejas atpazīšanas kameru. Šī sistēma ļautu beidzot atbrīvoties no "paroļu murga" - nepieciešamības iegaumēt un pārvaldīt daudz un sarežģītas paroles. "Passkeys" likvidē paroles pēc būtības. Risinājuma veiksme gan atkarīga arī no pārējiem ražotājiem un izstrādātājiem - cik ātri un cik veiksmīgi tie integrēs šīs "virtuālās atslēgas".

"Apple" atraduši arī kādu mazliet asprātīgu risinājumu pašu radītai problēmai. "Mac" datoriem lielākoties ir iebūvētas viduvējas kameras, kas šajā jaunajā videokonferenču laikmetā daudziem nešķiet pieņemami. Risinājums šai problēmai ir iespēja lietot "iPhone" kā kameru datoram. Atliek tikai to piestiprināt pie ekrāna malas un tālrunis kļūs izmantojams kā kamera un nodrošinās labāko iespējamo attēla kvalitāti.

Ar visiem WWDC konferences jaunumiem var iepazīties "Apple" mājaslapā. Kā minēts, konference norisināsies visu nedēļu. Jaunās operētājsistēmas un programmatūra lietotājiem būs pieejamas rudenī, kad parasti tiek izziņoti jauni "iPhone" un "Mac" modeļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!